Pátek, 26. dubna 2024

Výbor doporučil schválit atomový zákon s technickými úpravami

 Výbor doporučil schválit atomový zákon s technickými úpravami

Sněmovní hospodářský výbor minulý týden doporučil Sněmovně schválit nový atomový zákon. Navrhl do něj vložit některé jen legislativně technické úpravy, které podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové nemění zásadní body zákona. Výbor současně s tím odmítl výraznější zásahy, například návrh, aby určitá množství radioaktivních materiálů nespadala pod dohled úřadů.

Výbor odmítl pozměňovací návrhy Václava Zemka (ČSSD), které vycházely z požadavků vědecké obce, aby s určitým množstvím přírodního nebo ochuzeného uranu a thoria bylo možné zacházet bez úředního povolení či registrace. Podle Drábové by to znamenalo vyjmout uvedené radionuklidy z režimu umožňujícího důslednou kontrolu nešíření jaderných materiálů, které mohou být využitelné pro nikoli mírové účely. S návrhem vyslovila zásadní nesouhlas a varovala mimo jiné, že by to znamenalo porušení mezinárodních závazků.

Poslanci nepodpořili ani další pozměňovací návrh, který zmírňoval požadavky na opatření proti radonu a také rušil přestupek spočívající v jejich neplnění. Podle návrhu by pokuta pro vlastníky nemovitostí, v nichž radon překročí stanovený limit a oni proti tomu nic nepodniknou, mohla činit až čtvrt milionu korun. Některým poslancům připadal trest jako vysoký. "Nad tím se ještě zamyslíme," poznamenala Drábová.

Nový atomový zákon má mimo jiné zpřesnit technické požadavky a procesní pravidla pro provoz stávajících a spouštění nových bloků jaderných elektráren. Nahradí dosavadní zastaralý zákon z roku 1997.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů