Čtvrtek, 18. dubna 2024

ČEZ očekává, že Rumunsko nabídne k prodeji větší podíl v JE Cernavoda

ČEZ očekává, že Rumunsko nabídne k prodeji větší podíl v JE Cernavoda

Český energetický gigant ČEZ (930 CZK, 0,22%) očekává, že Rumunsko zahájí nová jednání o projektu výstavby jaderné elektrárny Cernavoda tak, aby v něm zahraniční investoři mohli získat větší podíl. V úterním rozhovoru pro agenturu Reuters to řekl šéf akvizic ČEZu Vladimír Schmalz.

V listopadu podepsalo Rumunsko dohodu o vybudování dvou dalších reaktorů elektrárny Cernavoda. Každý z nových reaktorů by měl mít kapacitu 730 megawattů. Projekt si podle současných odhadů vyžádá asi čtyři miliardy eur (101,6 miliardy korun). Rumunská vláda původně plánovala, že v projektu bude mít podíl ve výši 20 procent, vloni se však rozhodla, že si ponechá podíl ve výši 51 procent. Zbytek se má rozdělit mezi šest investorů včetně ČEZu, který má tak na projektu v současné době podíl 9,15 procenta.

"Rumunsko zjistilo, že není schopné svůj 51procentní podíl financovat a vypadá to, že celý model tak bude muset být znovu revidován," řekl Schmalz agentuře Reuters.

"Z mého pohledu to vypadá na nové kolo jednání o možnosti návratu k původnímu modelu," dodal Schmalz s tím, že ČEZ se snaží tlačit na rychlé rozhodnutí, aby mohla být výstavba zahájena co nejdříve.

Kromě ČEZu se v projektu angažují také francouzská GDF Suez (30,3 EUR, 0,00%), německá REW, italská Enel (4,01 EUR, -2,91%), z nichž každá drží stejně velký podíl jako ČEZ. Španělská Iberdrola (5,51 EUR, 0,00%) a místní pobočka ocelářského gigantu ArcelorMittal (25,11 EUR, -1,91%) pak mají v projektu podíl ve výši 6,2 procenta.

První práce na jaderné elektrárně Cernavoda začaly již před 30 roky. První blok elektrárny byl spuštěn v roce 1996 a druhý v roce 2007.

Zdroj: mediafax

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů