Pátek, 29. března 2024

První jaderný odpad dorazil do Boletic. Symbolicky

První jaderný odpad dorazil do Boletic. Symbolicky

Hodňov - Lidé dali najevo svůj odpor proti umístění úložiště jaderného odpadu v Boleticích.

Své "ne" jadernému odpadu v Boleticích vyřkli dnes od dvou hodin odpoledne na vlakové zastávce Hodňov formou happeningu odpůrci záměru možného umístění hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice.

"Jaderný odpad je lidskému zdraví nebezpečný spoustu tisíců let. Chceme upozornit na to, že takové úložiště ovlivní životy lidí v okolí Boletic. A to velmi důkladně," řekl Edvard Sequens ze sdružení Calla, které celou sobotní akci organizovalo.

Symbolicky byl do Hodňova přivezen vlakem první jaderný odpad a následně uložen. Lidé pak umístili své podpisy do petice. Důvod? Všichni mají jednoduše strach z možný následků.

"Myslím si, že to bude nebezpečné. Pravdou ale je, že to bude nebezpečné úplně všude," řekla po podepsání například Yvona Závorová, lékařka z Českých Budějovic.

Jiří Slovák ze Správy úložišť radioaktivních odpadů však ubezpečuje, že nebezpečí nehrozí. "Vlastní kontejner, ve kterém je jaderný odpad uložen, musí garantovat, že bude mít nějakou životnost. Za žádných okolností nedojde k úniku radioaktivity po dobu minimálně deseti tisíců let," ujistil Slovák.

Jaké jsou šance, že budou pro úložiště radioaktivního odpadu vybrány zrovna Boletice, nikdo nedokáže nyní říci. Ve hře je ještě dalších šest lokalit a vojenský újezd Hradiště v Západočeském kraji. "Musíme vyhledat jednu hlavní a jednu záložní lokalitu do roku 2015. Do poloviny příštího roku budeme vědět, jestli je možné vůbec s lokalitou Boletice počítat," řekl Slovák. "Osobně doufám, že šance, že by byly vybrány zrovna Boletice, jsou malé," uvedl Sequens.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů