Čtvrtek, 28. března 2024

ROZHOVOR ČIA: O prodlouženém mandátu vlády i o schvalování nových bloků Temelína hovoří ministr životního prostředí Ladislav Miko

ROZHOVOR ČIA: O prodlouženém mandátu vlády i o schvalování nových bloků Temelína hovoří ministr životního prostředí Ladislav Miko

Kdo Vám nabídl funkci ministra?
Nabídka přišla na jaře letošního roku při jednáních po březnovém pádu vlády Mirka Topolánka. Není tajemství, že nominaci ministra životního prostředí měla na starosti Strana zelených.

Proč jste se rozhodl přijmout nabídku na tuto funkci?
Upřímně řečeno jsem si odpověď docela rozmýšlel. Na své pozici v Evropské komisi mám rozpracováno spoustu práce, především v ochraně biodiverzity. Ale nakonec jsme se s premiérem Fischerem i mými kolegy a nadřízenými v Komisi dohodli, že to půjde udělat, byť na přechodnou dobu. Důvody byly jednoznačné - snaha dotáhnout se ctí české předsednictví v Radě EU a ovšem i řada věcí, které je třeba udělat na domácí půdě. Mojí odborností je biologie, proto samozřejmě mé priority leží především v ochraně přírody - stabilizace situace na Šumavě a dohoda s místními obcemi a oběma kraji, ale také třeba zpráva o stavu české přírody a krajiny či dokončení vyhlašování Evropsky významných lokalit soustavy Natura 2000. Mým zájmem bylo také eliminovat počet řízení, které proti Česku vedla Evropská komise, což se zatím dost dobře daří. A pochopitelně rád jsem na svého předchůdce Martina Bursíka navázal v ochraně klimatu a to především prací na strategii adaptačních opatření, díky kterým se budeme schopní alespoň pokusit vyrovnat s dopady, které změna klimatu do střední Evropy přináší.

Co se ve Vašem životě změnilo po nástupu do funkce? Máte více či méně času? Začalo se k vám okolí chovat jinak?
Mám pochopitelně zásadně méně času. Je to život v neustálém pocitu, že čas ubíhá rychleji, než dokážete sledovat. Pořád mi nějaký čas chybí, abych dokázal udělat všechno, co bych chtěl. momentálně bych potřeboval tak dva volné dny navíc, abych dodělal všechny resty oproti tomu, co bych si představoval stihnout.
Moji blízcí i kolegové se ke mě chovají úplně stejně. Snad je to tím, že ani já se nechovám jinak. Samozřejmě, ostatní lidé mi teď říkají spíš pane ministře, namísto pane Miko. Ale neberu to osobně :)

Co říkáte současné politické situaci?
Co myslíte? Radost z ní nemám, a to hlavně kvůli běžnému voliči. Pro normálního člověka musí být nad lidské síly se v té situaci vyznat. Pevně doufám, že politici udělají opravdu maximum, aby se to změnilo, aby politická scéna i situace byly zase alespoň trochu přehledné. Myslím, že vláda Jana Fischera se o to snaží maximálně a dnes je prakticky jediným stabilizujícím prvkem politické scény.

Co byste ve svém resortu změnil, pokud by Vám byl dán delší mandát? Uvažujete například o redukci počtu úředníků, reorganizaci úřadu nebo podřízených institucí a podobně?
Podívejte se, resort životního prostředí (a tím nemyslím zdaleka jenom samotné ministerstvo) je dlouhodobě spíš podfinancovaný a scházejí nám kvalitní lidé - například jako strážci v chráněných krajinných oblastech. Ekonomická recese je ale realitou, takže i my snižujeme stavy a rozpočty. Radost mi to nedělá, ale realita je realita a je potřeba se s ní naučit žít. Jak říká klasik - "můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak vše, co se proti tomu dá dělat".

Pokud bude Fischerova vláda ve funkci až do června 2010, změní se nějakým způsobem Vaše pracovní náplň?
To asi ne. Pracovní náplň ministra je prakticky shodná bez ohledu na délku mandátu. Pokud budeme vládnout do konce řádného volebního období, pak nepochybně přibudou nové legislativní návrhy. To je asi tak jediná změna.

Budete se díky delšímu mandátu zabývat úkoly, se kterými jste nepočítal? Můžete uvést konkrétní příklady, čemu se do června 2010 chcete věnovat? Jaké legislativní či jiné změny chcete prosadit?
Pokud Fischerova vláda získá od politiků, tedy především Sněmovny, delší mandát, jistě se budeme s ostatními ministry zabývat tím, jak bdue vláda pracovat dál. Není možné, aby byla dalšího tři čtvrtě roku jen jakousi udržovací vládou. Tedy přijde na řadu nový plán legislativních prací vlády, pravděpodobně i nové vládní programové prohlášení. My dnes připravujeme především nový zákon o ochraně ovzduší a spolu s partnery u kulatých stolů také teze nového odpadového zákona.

Jste připraven i na taková řekněme kontroverzní opatření, jako je další postup řízení EIA ve věci dvou nových bloků Jaderné elektrárny Temelín nebo rekonstrukce uhelné elektrárny Prunéřov 2?
Já se rozhodně neobávám "kousání do kyselách jablek". Pokud jde o Prunéřov II, tak tam očekávám posun ještě letos na podzim. Naopak pokud jde o Temelín, nemyslím, že je realistické čekat finální rozhodnutí před červnem 2010.

Pokud by Vám politici nabídli, abyste ve funkci ministra pokračoval i po řádných volbách, přijmete takovou nabídku?
Já jsem už v květnu při svém nástupu do funkce oznámil, že můj mandát v české vládě je časově omezený, protože se budu muset vrátit ke své práci v Evropské komisi. Dohoda s vedením Komise byla založena na tom, že v ČR proběhnou předčasné parlamentní volby v říjnu 2009. V polovině září se ovšem situace dost radikálně změnila. O řešení budu nejprve jednat s premiérem Janem Fischerem i s vedením Evropské komise. Než tato jednání proběhnou, nebudu svoji vládní budoucnost nijak dál komentovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů