Čtvrtek, 28. března 2024

Další šrot? Mein Gott...

Další šrot? Mein Gott...

Vídeň chce dostavbu Temelína napadnout. Rakušané se bojí jaderné hrozby za humny.

Nová jaderná elektrárna nevznikne za humny, ale u nás, v Linci. Rakousko se vrací k jádru - modernímu a čistému způsobu výroby energie.

Také byste se dívali na pořad s takovou upoutávkou? Pak uvažujete stejně jako mediální magnát Sascha Szabó, hrdina divadelní hry Temelín a Temelínek, vůbec první satiry na ožehavé téma česko-rakouských vztahů. Před dvěma roky ji sepsali Jiří Fero Burda a Lumír Tuček, členové divadla Sklep.

Hra sice pracuje s typicky >>sklepáckou<< nadsázkou, její jádro je ale pravdivé. Zprávy o Temelínu působí na Rakušany jako rudý hadr na býka.

Nejinak tomu je i v případě dostavby jihočeské elektrárny, kterou Rakušané považují za hrozbu na dohled od Vídně.

>>Budeme proti dalším blokům v Temelíně bojovat všemi dostupnými prostředky,<< oznámil už loni v létě tehdejší ministr životního prostředí Josef Pröll.

Hornorakouská zemská vláda počátkem října do Prahy zaslala už v předstihu první připomínky týkající se dopadů >>nového<< Temelína na životní prostředí. Takzvaná EIA totiž bude v případě tak velké stavby mezinárodní.

>>Kritizujeme především chybějící zdůvodnění nutnosti dostavby a úplnou absenci dlouhodobého řešení nakládání s vysoce radioaktivním odpadem,<< vysvětluje zemský pověřenec Radko Pavlovec.

Politika místo techniky

Téma Temelína je v Rakousku typickým reliktem studené války. Technicky je bezproblémové: Společná odborná komise nikdy nenašla žádné nedostatky, které by mohly ohrozit rakouské obyvatelstvo.

Temelín je ale pro Rakušany synonymem sovětského šlendriánu. Například nejčtenější rakouský deník Kronen Zeitung zásadně o elektrárně informuje jako o >>Schrottreaktoru<<.

A tamní politici proti takovým článkům rozhodně neprotestují.

Proto lze také očekávat, že v případě vítězství Atomstrojexportu přijde nová protestní vlna a Rakušané za hranicemi rozvěsí varovné tabule. Pokud vyhraje Areva, věc bude snadnější. Mimo jiné proto, že Sarkozy může na Rakušany zatlačit.

Strach z Temelína ale v realitě vypadá poněkud jinak. Rakousko proud z českého jádra dováží a jako člen Euratomu podporuje z peněz daňových poplatníků atomový výzkum. Ne atomu tak není zdaleka tak hlasité, jak by si mnozí aktivisté přáli.

AUTOR: Blahoslav Hruška

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů