Pátek, 29. března 2024

Summit ve Washingtonu řeší co s jaderným odpadem

Summit ve Washingtonu řeší co s jaderným odpadem

Washington - Jak zabezpečit jaderný odpad a předejít tak hrozbě nukleárního terorismu. To je hlavní téma summitu o jaderné bezpečnosti, který v pondělí začal ve Washingtonu.

Státníky ze zemí, které mají aktivní jaderný program, sem sezval americký prezident Barack Obama. Pokračuje tak ve své vizi světa bez jaderných zbraní. Záměr tento summit uspořádat oznámil při loňské návštěvě Prahy.

Mezi zástupci 47 zemí je i český premiér Jan Fischer. Schůzka se bude zabývat tím, jak do čtyř let na celém světě zajistit zásoby plutonia a vysoce obohaceného uranu tak, aby se nedostalo do rukou teroristických sítí.

Je pravděpodobné, že se některé ze zúčastněných států zaváží přijmout lepší podmínky zabezpečení jaderných materiálů, nebo se jich zbaví v programu. Mohou pro to využít i program USA, které nabízí, že převezmou odpad jiných zemí a samy ho zabezpečí. Nabídku jako první využilo už dříve Chile.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů