Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jaderný odpad má být regulován na úrovni EU

Evropská komise zveřejnila průzkum agentury Eurobarometer, ze kterého vyplývá, že převážná většina Evropanů by považovala za užitečné mít evropskou legislativu pro nakládání s radioaktivním odpadem.

Jaderný odpad má být regulován na úrovni EU

Obavy z bezpečnostních rizik v souvislosti s radioaktivním odpadem mají lidé v zemích s jadernými elektrárnami i v zemích, které jadernou energii nevyužívají. Česká republika je ale členským státem EU, v němž největší část obyvatel (59 %, průměr EU je 35 %) soudí, že výhody jaderné energetiky převažují nad jejími riziky.

"Evropané mají stejné obavy, zda mít ve své zemi jaderné elektrárny, či nikoli. Tyto obavy musíme brát vážně a zajistit, aby radioaktivní odpad byl odstraněn bezpečně s ohledem na naše obyvatele a životní prostředí," uvedl komisař odpovědný za energetiku Günther Oettinger.

Nakládání s radioaktivním odpadem


Podle zvláštního průzkumu agentury Eurobarometr nazvaného "Evropané a jaderná bezpečnost" velká většina evropských občanů (82 %) uvedla, že by nakládání s radioaktivním odpadem mělo být regulováno na úrovni EU. Tento názor shodně vyjádřili obyvatelé v celé Evropské unii. Téměř jednomyslně vyjádřili svůj souhlas obyvatelé Kypru (93 %), Maďarska (90 %), Nizozemska (90 %) a Slovinska (90 %). V ČR s tím souhlasí 80 % obyvatel. I na druhé straně spektra - v zemích, kde tento názor sdílí nejmenší počet obyvatel - existuje jednoznačná většina (Rakousko 59 %, Velká Británie 60 % a Malta 62 %).

Bezpečnost jaderných elektráren


Přestože občané také vyjadřují obavy z protiprávního použití jaderných materiálů a z terorismu, velká většina (59 %) věří, že jaderné elektrárny lze provozovat bezpečně (v ČR 74 %). Oproti průzkumu z roku 2006 tento průměr EU zůstal stabilní. Výsledky průzkumu podle jednotlivých států vykazují značné změny. Ve 14 zemích se podíl obyvatel, kteří s tímto tvrzením souhlasí, zvýšil, přičemž nejvýrazněji je to patrné v Irsku (+11), Polsku a Lucembursku (+9) a na Maltě, v Estonsku a v Itálii (+6). V Bulharsku, (-9), Německu (-7), ve Francii, v Rumunsku (-5), ale i v ČR (-2) se podíl obyvatel, kteří s tímto tvrzením souhlasí, snížil.

Souvislosti:


Je na členských státech, aby se rozhodly, zda využívat jadernou energii, či nikoli. V současné době má 15 z 27 členských států EU jaderné elektrárny, avšak existuje pouze několik projektů týkajících se konečných úložišť pro nejnebezpečnější radioaktivní odpad. Evropská komise v druhé polovině roku 2010 navrhne evropskou legislativu týkající se nakládání s radioaktivním odpadem. V současné době v souvislosti s tímto legislativním návrhem probíhá veřejná konzultace. Ačkoli Evropská komise plně respektuje skutečnost, že skladba zdrojů energie je v kompetenci jednotlivých členských států, podílí se EU na vypracování nejpokročilejšího legislativního rámce EU pro jadernou bezpečnost a zabezpečení a nakládání s radioaktivním odpadem. Tato pravomoc Společenství stanovit základní bezpečnostní normy na úrovni EU je výslovně upravena Smlouvou o Euratomu.

Zdroj: EU

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů