Středa, 24. dubna 2024

Protiatomoví němečtí Zelení v průzkumu poprvé dostihli SPD

Protiatomoví němečtí Zelení v průzkumu poprvé dostihli SPD

Němečtí Zelení se v současnosti těší nebývalé podpoře německého obyvatelstva. Kdyby se o víkendu konaly volby, získali by 24 procent hlasů, stejně jako sociální demokraté (SPD). Vyplývá to z průzkumu, který pro televizi RTL a magazín Stern vypracovala společnost Forsa. Obě opoziční strany by tak zřejmě měly absolutní většinu ve Spolkovém sněmu. Zelení podle expertů těží hlavně ze svého protiatomového postoje.

Německý volební systém kombinující prvky poměrného a většinového zastoupení při udělování mandátů obecně zvýhodňuje větší strany s velkou nabídkou populárních politiků. Příslib parlamentní většiny pro sociální demokraty a Zelené, kteří by společně obdrželi kolem 48 procent hlasů, bere v úvahu nutnost přerozdělit hlasy odevzdané pro strany, jež nepřekonají pětiprocentní hranici blokující vstup do parlamentu.

Zatímco podpora SPD stagnuje, strana Spojenectví 90/Zelení si oproti předchozímu týdnu připsala další dvě procenta. Ve srovnání s volbami, které se uskutečnily právě před rokem, by tak Zelení svůj tehdejší volební zisk 10,7 procenta rozhojnili více než dvojnásobně.

Obě konzervativní sesterské strany, Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové a bavorská Křesťanskosociální unie (CSU), naopak klesly na 29 procent, což znamená pokles o další procento. Při nepřesvědčivém vítězství před rokem si připsaly 33,8 procenta hlasů.

Koaliční partneři křesťanských demokratů, liberální svobodní demokraté (FDP), by nyní s pěti procenty jen těsně proklouzli do parlamentu, a hodně se tak vzdálili svému historicky nejlepšímu volebnímu výsledku 14,8 procenta z loňska. Nynější konzervativně-liberální koalice by s celkovým ziskem 34 procent neměla šanci vládní většinu obhájit.

Sociální demokraté se Zelenými vládli v Německu v letech 1998 až 2005 za kancléře Gerharda Schrödera (SPD).

Krajně levicovou stranu Levice by nyní volilo deset procent Němců, což je zhruba o dvě procenta méně než při loňských volbách.

Němečtí Zelení se silně profilují na protijaderné tematice, což mezi voliči vyvolává ohlas zvlášť poté, co se současná vládní koalice rozhodla prodloužit životnost německých jaderných reaktorů. SPD přitom z protiatomového kurzu svého předsedy Sigmara Gabriela příliš netěží. "Bratří se s nimi (Zelenými) proti jaderné energii. A tady mnoho těch stoupenců SPD, kteří jsou proti jaderné energii, odcházejí raději rovnou k originálu," nabízí vysvětlení ředitel společnosti Forsa Manfred Güllner.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů