Čtvrtek, 28. března 2024

Evropská komise navrhne skladovat jaderný odpad pod zemí

Evropská komise navrhne skladovat jaderný odpad pod zemí

Návrh směrnice o ukládání použitého jaderného materiálu dnes představí Evropská komise. Ještě před jejím zveřejněním je známá základní teze návrhu. Ideálem má být podle ní skladovat jaderný odpad hluboko pod povrchem.

Nakládání s použitým jaderným palivem z elektráren i s radioizotopy ze zdravotnictví a dalších vědeckých provozů má řešit nová evropská směrnice.

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger má jako nejlepší řešení problému "Kam s ním ?" navrhnout ukládání jaderného materiálu do podzemních skladů hluboko pod povrchem, například do uzavřených dolů nebo přírodních slují.

Přibližně polovina zemí Evropské unie dnes provozuje jaderné elektrárny. Nějaký jaderný odpad ale produkují všechny členské státy. Zatím se ukládá v povrchových meziskladech na území elektráren nebo vědeckých ústavů. To ale podle Evropské komise není ani ekologické, ani bezpečné.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů