Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jaderný vlak je v cíli, odpad čeká přeložení a cesta do Gorlebenu

Jaderný vlak je v cíli, odpad čeká přeložení a cesta do Gorlebenu

Vlak převážející jaderný odpad do meziskladu v severoněmeckém Gorlebenu dnes dopoledne dorazil na nádraží v Dannenbergu. Tam 123 tun vysoce radioaktivního vyhořelého paliva čeká přeložení na nákladní vozy, které ho dopraví do cílové stanice. Kdy tam doputuje je ale zatím nejasné, neboť přístupovou silnici k úložišti blokuje podle policie asi 1600 demonstrantů.

Podle původního plánu měl transport vypravený v pátek z Francie dorazit do Gorlebenu dnes ráno. Jeho odpůrcům se ho však blokádami kolejí a poškozováním kolejiště podařilo o mnoho hodin zdržet. Poslední překážkou pro vlak bylo asi 3000 protestujících, kteří večer obsadili trať u Harlingenu nedaleko obce Dahlenburg, kde musela souprava s 11 kontejnery na převoz radioaktivního materiálu nedobrovolně strávit noc.
Policisté mezitím začali aktivisty z kolejí odstraňovat, což jim zabralo několik hodin. Odvádění odpůrců jaderné energetiky podle úřadů proběhlo v poklidu. "Někteří šli dobrovolně, ostatní se nechali odnášet," popsal zákrok mluvčí bezpečnostních složek. Všichni byli shromážděni na jedné louce, kde museli pod policejním dohledem čekat, než vlak projede.

Na ostře střeženém nádraží v Dannenbergu bude jaderný odpad přeložen na nákladní vozy speciálně upravené pro přepravu radioaktivního materiálu. Překládání může podle agentury DPA trvat 12 až 15 hodin, než se nebezpečný náklad bude moct vypravit na poslední, asi dvacetikilometrovou část své cesty do povrchového úložiště v Gorlebenu.

Protestů proti dvanáctému takovému transportu vyhořelého paliva se během víkendu zúčastnilo podle jejich organizátorů zhruba 50.000 lidí. Byly tak údajně nejrozsáhlejší za poslední tři desítky let. Bezpečný průjezd vlaku zajišťovalo přes 16.000 policistů. Ti si podle jejich odborů stěžují na totální vyčerpání. "Policie je absolutně na pokraji svých sil," prohlásil šéf odborů Rainer Wendt. Mnozí z nich jsou totiž od soboty prakticky bez přestávky ve službě. Proti nejradikálnějším aktivistům museli zasahovat i obušky, slzným plynem a vodními děly.

Odpad pochází z německých jaderných elektráren, odkud byl převezen ke zpracování do specializovaného závodu v La Hague na severovýchodě Francie. Odtud se v pátek vypravil na zpáteční, asi 1000 kilometrů dlouhou cestu do Gorlebenu. Převoz vyhořelého paliva se stal v Německu zvlášť letos vážným politickým tématem kvůli rozhodnutí vlády kancléřky Angely Merkelové prodloužit životnost 17 jaderných reaktorů v zemi v průměru o 12 let i přes nesouhlas většiny německé veřejnosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů