Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jaderná renesance je jen zbožným přáním jaderného průmyslu

Jaderná renesance je jen zbožným přáním jaderného průmyslu

Po energetickém summitu EU premiér Petr Nečas prohlásil, že je čas na renesanci jaderné energie v Evropské unii, a odpor proti jaderné energetice označil za předsudek, a nikoli racionálně podložený názor. Zdá se, že Nečas si zájmy jaderného průmyslu bere skutečně za své. Střeeční program jednání vlády byl totiž rozšířen o mimořádný bod Harmonogram dostavby Temelína. Pravda je ovšem taková, že tzv. jaderná renesance je jen zbožným přáním jaderného průmyslu. Ve skutečnosti je jádro celosvětově na ústupu. Navíc v žádném případě nepředstavuje řešení problému s emisemi skleníkových plynů, pouze jej odsouvá na později.

Pomineme-li nezpochybnitelná environmentální a bezpečnostní rizika jaderné energie , zůstává ještě další významný problém: ohrožuje vývoj moderních technologií pro obnovitelné zdroje. Rozvoj jaderné energetiky by totiž vedl k zakonzervování současného stavu energetických sítí založených na velkých centralizovaných zdrojích, a zbrzdil by tak modernizaci evropské energetické sítě a rozvoj inteligentních sítí, tzv. smart grids, fungujících decentralizovaně.

"Jaderná energie jako řešení problému změn klimatu je nesmysl, její příspěvek k redukci emisí skleníkových plynů je naprosto zanedbatelný. Investice do tohoto odvětví jsou pouze plýtváním času a prostředků na úkor účinnějších a čistších řešení. Jedinou cestou, jak zajistit čistou, dostupnou a spolehlivou energii, která může sloužit jako opora stabilní ekonomice, je využívání obnovitelných zdrojů energie a zavádění technologií s vysokou energetickou účinností," uvedla Andrea Zlatňanská, koordinátorka energetické kampaně Greenpeace.

Dostupné scénáře a modely přitom ukázaly, že využijeme-li potenciál energetických úspor, obnovitelných zdrojů a zvýšené energetické účinnosti, budeme mít dostatek energie, a zároveň se obejdeme se jak bez fosilní energie, tak bez jádra. Otázkou tedy zůstává, proč investovat do jádra obrovské množství prostředků, které budou chybět jinde, a odsouvat rozvoj obnovitelných zdrojů do budoucna.

Kontakty:
Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR
e-mail: lucie.jakesova@greenpeace.org, tel.: 603 443 140
Andrea Zlatňanská, koordinátorka energetické kampaně Greenpeace SR
e-mail: andrea.zlatnanska@greenpeace.org, tel +421 905 745 879

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů