Sobota, 20. dubna 2024

Merkelová prý oznámí, že Německo odloží prodloužení užívání jádra

Merkelová prý oznámí, že Německo odloží prodloužení užívání jádra

Německo kvůli současným problémům japonských jaderných elektráren pozastaví prodloužení životnosti německých nukleárních zařízení. Podle zpravodajského serveru Focus.de a agentury Reuters to dnes odpoledne oznámí kancléřka Angela Merkelová. Možnost moratoria na delší využívání jádra v Německu, schváleného loni, už dnes připustil i ministr zahraničí Guido Westerwelle.

Merkelová se má k této otázce vyjádřit na tiskové konferenci ohlášené na 16:00. Focus.de s odvoláním na vládní kruhy uvedl, že Merkelová rozhodnutí o odkladu prodloužení životnosti německých jaderných elektráren učinila už v neděli v úzkém kruhu spolupracovníků a dnes ho nechala schválit vedením své Křesťanskodemokratické unie (CDU). V získaném čase má být prověřena bezpečnost všech 17 jaderných reaktorů v zemi s ohledem na aktuální poznatky z Japonska, uvedl zpravodajský server.

Kabinet Merkelové se kvůli nynějším problémům jaderných zařízení v Japonsku poničeném zemětřesením a cunami dostal pod velký tlak opozice a veřejnosti, která s oddálením odstavení německých jaderných elektráren nesouhlasí. Kvůli obavám z možného opakování japonského scénáře v Německu žádají tamní odpůrci jádra okamžité zastavení provozu v nejstarších elektrárnách.

Merkelová již o víkendu slíbila nechat prověřit bezpečnost všech nukleárních reaktorů v zemi. Dnes to zopakoval i Westerwelle. "Potřebujeme novou analýzu rizik," prohlásil šéf koaličních svobodných demokratů (FDP), podle něhož by to měla provést komise nezávislých expertů.

Westerwelle přitom dodal, že si umí představit dočasné pozastavení prodloužení životnosti německých jaderných elektráren. Ty mají podle loňského rozhodnutí vlády a parlamentu fungovat v průměru o 12 let déle, než bylo dříve plánováno.

Agentura DPA upozornila, že jakýkoli zásah do délky životnosti německých jaderných zařízení musí schválit obě komory tamního parlamentu. Prodloužení začalo platit od 1. ledna letošního roku, odpůrci jádra se ho ale chystají napadnout u německého ústavního soudu.

Prověřit všechny jaderné reaktory v zemi nařídila podle agentury AP dnes indická vláda. Podle premiéra Manmóhana Singha mají tamní úřady a státní energetická společnost provést testy, zda zařízení vydrží velkou přírodní katastrofu jako zemětřesení nebo cunami. Švýcarská vláda zase odložila schvalování plánů výstavby nových jaderných elektráren do doby, než budou vyšetřeny výbuchy vodíku v japonských nukleárních zařízení.

Kvůli neštěstí v Japonsku a poškození tamních jaderných elektráren se otázka využívání jádra stala v Německu znovu tématem číslo jedna. Důvodem jsou i blížící se zemské volby v Bádensku-Württembersku, tradiční baště kancléřčiných křesťanských demokratů (CDU). Předvolební průzkumy tam vládnoucí koalici CDU a FDP dávají zhruba stejné šance jako levicové opozici, která žádá odklon od jádra.

Jaderná energetika, kterou odmítá i většina Němců, by se tak podle analytiků mohla stát jazýčkem na vahách v tomto hlasování, které se uskuteční 27. března. Pokud v něm vládní strany neuspějí, nevylučují odborníci velké otřesy na německé politické scéně.

Ministryně životního prostředí Bádenska-Württemberska Tanja Gönnerová dnes připustila, že pokud tamní elektrárny bezpečnostními testy neprojdou, mohly by se odpojit ze sítě ještě před volbami. Tamní zařízení zkoumají ode dneška inspektoři vyslaní zemskou vládou.

Souběžně s volbami v Bádensku-Württembersku se na konci března konají také zemské volby v Porýní-Falci. O týden dříve budou o složení regionálního parlamentu a vlády rozhodovat obyvatelé Saska-Anhaltska.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů