Sobota, 20. dubna 2024

Nečas: Strach z jádra je zbytečná hysterie

Německo odstaví staré bloky, komisař EU chce revizi jaderné politiky. Čeští politici za jádrem stojí, akcie ČEZ letí díky německé skepsi vzhůru.

Nečas: Strach z jádra je zbytečná hysterie

Česká ambice stát se jedním z největších výrobců jaderné energie v Evropě trvá - navzdory událostem v Japonsku a skepsi v Německu i jiných evropských zemích.

"Jsem v pravidelném kontaktu s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost paní Danou Drábovou a nevidím důvod, proč podléhat nějaké mediální hysterii," řekl HN premiér Petr Nečas (ODS) v reakci na včerejší vývoj. V Česku podle něho nehrozí žádné přírodní katastrofy srovnatelné s tím, co se stalo v Japonsku. "Takže bychom považovali za laciné tímto způsobem znepokojovat veřejnost," dodal Nečas.

Ministr životního prostředí premiérovo vyjádření ještě rozvedl: "Nejvyšší zaznamenané zemětřesení v Česku mělo 3,3 stupně. Všichni jsou samozřejmě tím, co se děje v Japonsku zděšeni, to ale není důvod, aby se vytvářelo nové politické téma," prohlásil Tomáš Chalupa, podle něhož u jádra dál platí výhoda nulových emisí.

Kabinet si zatím ani nepřipouští, že by jeho názor mohl změnit například tlak Bruselu. Eurokomisař pro energetiku Günter Oettinger včera prohlásil, že kvůli japonské katastrofě by se Evropa měla zamyslet, zda se do budoucna neobejde bez jádra.

Z Česka se za to ale dočkal spíše kritiky. "Musíme zachovat chladnou hlavu, ne hned prohlašovat, že jádro nemá budoucnost. To si měl pan eurokomisař odpustit," napadl ho europoslanec a člen průmyslového výboru Jan Březina, který se zúčastnil večerního jednání Oettingera se zástupci Evropského parlamentu. Německý eurokomisař předtím vedl setkání unijních expertů na atomovou energii, kteří se sešli kvůli havárii v japonské elektrárně Fukušima.

Oettingerovo varování přišlo ve chvíli, kdy Angela Merkelová nařídila uzavřít sedm nejstarších německých jaderných elektráren, a to přinejmenším do června, aby v nich mezitím mohla proběhnout kontrola bezpečnosti. Německá levice Merkelovou kritizovala za předvolební populismus, její rozhodnutí však už má reálné dopady. Sedm odstavených elektráren představuje třetinu kapacity německých jaderných elektráren, jejich výpadek je tedy například příležitostí pro ČEZ. Akcie ČEZ včera navzdory globální burzovní panice zpevnily o více než dvě procenta, což byl pro ně největší denní nárůst za poslední dva měsíce.

Na stranu českých politiků, kteří na rozdíl od kolegů z Německa, Rakouska či Švýcarska tvrdí, že zatím není třeba nic kontrolovat, se postavil také Václav Pačes. Ten vedl v roce 2008 komisi, která pro vládu Mirka Topolánka sepsala koncepci rozvoje česká energetiky - a doporučila větší důraz na atom. "Nesmí se podlehnout iracionálním argumentům. Co se stalo v Japonsku, bylo výjimečné," řekl Pačes HN.


Závislost na atomu

1/3
Dvě české jaderné elektrárny v Temelíně a Dukovanech pokrývají zhruba třetinu celkové výroby elektrické energie v Česku. Po jejich rozšíření by Česko bylo na špici zemí využívajících jadernou energii.

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů