Čtvrtek, 28. března 2024

V Japonsku další otřesy, sousední země sledují radioaktivní prach

V Japonsku další otřesy, sousední země sledují radioaktivní prach

Následné otřesy o síle šesti stupňů Richterovy škály zasáhly v noci na dnešek SEČ východojaponskou oblast Kanto. Varování před cunami nebylo vydáno, případné dopady otřesů nejsou zatím hlášeny. K národu dnes v televizi promluvil císař Akihito, který v ojedinělém veřejném projevu vyjádřil soustrast s oběťmi, naději na alespoň malé zlepšení životních podmínek lidí a také hluboké znepokojení nad jadernou krizí v zemi.

"Celý národ se podílí na záchranných operacích a já se modlím za to, aby práce záchranářů rychle pokračovala," citovaly agentury z Akihitova projevu.

Japonsko se od pátečního ničivého zemětřesení a cunami potýká s humanitární a ekonomickou krizí a také s problémy v jaderné oblasti.

Jejich zdrojem je především jaderná elektrárna Fukušima 1, kde po několika explozích u reaktorů během uplynulých 24 hodin dvakrát hořelo. Požáry způsobily únik radioaktivního prachu v potenciálně nebezpečném množství pro lidský organismus přímo do ovzduší. V noci na dnešek dosáhlo množství radioaktivity vyzařované z elektrárny Fukušima 1 dosud rekordní výše. Postup radioaktivního prachu sledují s obavami nejen Japonci, ale i sousední státy.

Vítr bude dnes vát v oblasti poškozeného jaderného komplexu, z něhož unikla radioaktivita, od severozápadu, později v noci pak od západu, tedy směrem nad Tichý oceán. Jeho rychlost se odpoledne zvýší na 12 metrů za sekundu, řekl agentuře Reuters představitel japonské meteorologické agentury v prefektuře Fukušima.

Stejným argumentem se dnes snažil uklidnit obyvatele Hongkongu místní vládní představitel. V rozhlase RTHK popřel pověsti, které se objevily na internetu, o ohrožení tohoto města ležícího zhruba 3000 kilometrů od Tokia radioaktivitou uniklou z elektrárny Fukušima 1.

Mírné dávce ozáření byl vystaven tým australských a novozélandských záchranářů poté, co dnes byla jejich helikoptéra kvůli ledu na rotorech nucena nouzově přistát na letišti Fukušima, asi 20 kilometrů mimo uzavřenou zónu kolem jaderné elektrárny. Po návratu na základnu byli členové týmu testováni a u dvou Australanů a dvou Novozélanďanů byla zjištěna "velmi nízká míra kontaminace na botách", řekla australská premiérka Julia Gillardová.

Sousedé Japonska preventivně nařídili zvýšené radiační monitorování dodávek zboží původem z Japonska, jak ale zdůraznili, nepřepokládají žádné okamžité dopady japonské jaderné krize na své země. Jde především o Čínu, která je největším obchodním partnerem Japonska, ruský Dálný východ a obě Koreje. Potravinové dovozy z Japonska začaly prověřovat také Tchaj-wan a Singapur.

Jihokorejské ministerstvo zemědělství, lesnictví a rybářství oznámilo, že v rámci daných opatření bylo už prověřeno kolem 50 tun živočišných produktů dovezených z Japonska, většinou sýra. Žádná radioaktivní kontaminace nebyla zatím zjištěna.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů