Pátek, 19. dubna 2024

Evropa se může obejít bez jaderné energie, ale až za desítky let

Evropa se může obejít bez jaderné energie, ale až za desítky let

Evropa se může obejít bez jaderné energetiky, ale až za desítky let. S odvoláním na francouzské odborníky to uvedl deník Le Monde v rámci diskuse, kterou o bezpečnosti a perspektivách jaderné energetiky vyvolala katastrofa v Japonsku.

Nedávné zemětřesení a následná vlna cunami v Japonsku způsobily havárie jaderných reaktorů, při nichž unikla radioaktivita ohrožující lidské zdraví. Odborníci se domnívají, že podobný katastrofický scénář jaderným elektrárnám v Evropě nehrozí, ale připouštějí, že je třeba se zamyslet nad dalším zvýšením jejich bezpečnosti a nad budoucností jaderné energetiky.

Možností budoucího ukončení jaderné energetiky se ve Francii zabývá především společnost Negawatt, která nepatří k protijaderným hnutím, jen hledá optimální energetická řešení pro příští dekády. Podle předsedy společnosti Thierryho Salomona by upuštění od výroby elektřiny pomocí atomu mělo být možné nejdříve kolem roku 2040.

K zastavení jaderné energetiky, aniž by se zhoršilo zamořování ovzduší a omezily základní energetické potřeby společnosti, je podle Negawatt nutné naplňovat tři podmínky, a to energetickou střídmost, energetickou efektivitu a rozvíjet obnovitelné energie .

Tou první podmínkou je maximální vůle po rušení zbytečné energetické spotřeby, například u videoreklam v metru a jinde. Spotřeba elektřiny se tak podle odborníků může snížit asi o 15 procent.

Naplňováním druhé podmínky lze podle Negawattu omezit spotřebu o více než 30 procent. Je k tomu třeba se zaměřit nejen na energetickou náročnost elektrospotřebičů při jejich provozu, ale i na energetickou náročnost při jejich výrobě.

Především je ale nutné zajistit dostatečnou produkci elektřiny pomocí obnovitelných zdrojů se zaměřením na větrnou a solární energii a biomasu. Na cestě k upuštění od jaderné energetiky bude podle francouzských odborníků hrát významnou roli také zemní plyn.

Podíl jaderné energie na výrobě elektřiny je v jednotlivých evropských zemích velmi rozdílný. Tento podíl je nulový či zanedbatelný například v Norsku, Polsku, Irsku, Portugalsku či Itálii. Naopak ve Francii představuje 76,2 procenta, v Litvě 72,9 procenta a na Slovensku 56,4 procenta. U Česka se uvádí 32,5 procenta, což je srovnatelné například s Německem (28,3), Maďarskem (37,2) či Bulharskem 32,9). Například v Británii se jaderná energie podílí na výrobě elektřiny 20 procenty, ve Španělsku 18 a v Nizozemsku jen necelými čtyřmi procenty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů