Pátek, 29. března 2024

Otázky a odborné odpovědí okolo Fukušimy

Zajímá vás názor odborníků místo zkreslování bulvárních novinářů? Čtěte víc o havárii v jaderné elektrárně Fukušima v tomto článku!

Otázky a odborné odpovědí okolo Fukušimy

Proč asi došlo k nahromadění vodíku v kontejnmentu a k výbuchu?


Kontejnment, tj. ochranná obálka, má jako základní úkol zabránit úniku radioaktivity do okolního prostředí v případě úniku radioaktivního chladiva z primárního okruhu, např. při prasknutí primárního potrubí. Dále chrání reaktorové zařízení proti účinkům pádu letadla, účinkům uragánů, záplav, vnějšího výbuchu v okolní atd.

U většiny jaderných elektráren je vnější obálka kontejnmentu betonová (vyztužená zpravidla předpjatými ocelovými lany), uvnitř je pak ocelová nádoba nebo alespoň ocelová výstelka. Vodík uvnitř této ochranné obálky vzniká stykem horké páry (horká voda unikající z poškozeného primárníhomi okruhu tlakovodních reaktorů se mění v páru, u varných reaktorů uniká z primárního okruhu přímo horká pára) s kovovými konstrukcemi uvnitř kontejnmentu.

Aby se zabránilo výbuchu vodíku uvnitř kontejnmentu, umisťují se v kontejnmentu tzv. rekombinátory vodíku. Pokud však nefungují náhradní zdroje při výpadku napájení, může dojít k poruchám činnosti těchto rekombinátorů, a to se zřejmě stalo na JE Fukušima.

Další otázky a odpovědi okolo havárie najdete tady.

ZDROJ:www.allforpower.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů