Pátek, 29. března 2024

Nejistota ve Fukušimě ničí Japonce

Ovoce a zeleninu fukušimských farmářů nikdo nekoupí. Demontáž reaktorů může trvat až 30 let a stát 12 miliard dolarů. Hlavní japonský burzovní index již poklesl o devět procent, akcie firmy TEPCO dokonce o 80 procent. Vláda zvažuje zvýšení daní, aby se tak vypořádala s následky přírodní katastrofy. Škody se odhadují až na 300 miliard dolarů.

Nejistota ve Fukušimě ničí Japonce

Havárie na jaderné elektrárně ve Fukušimě si začíná vybírat oběti i mimo komunitu techniků, kteří se již skoro tři týdny snaží ochladit poškozené reaktory a zabránit dalším únikům radioaktivity.

"Můj otec byl vždy proti elektrárně a varoval, že se něco takového může stát. Říkal, že jeho kraj může prostě zmizet," řekl reportérovi listu The Financial Times Kazuja Tarukava. Minulý čas je namístě, 65letý farmář Hisaši Tarukawa se totiž před týdnem oběsil ve stodole.

Extrémní, tragická reakce Tarukavova otce odhaluje hloubku beznaděje, které čelí místní farmáři. Kvůli objevu radioaktivních izotopů v zelenině a mléku z prefektury Fukušima a sousedních oblastí vláda zakázala prodej některých potravin z tohoto regionu.

Den předtím, než si Hisaši Tarukava vzal život, vláda zakázala prodej salátu z této provincie, čímž ho zbavila naděje, že by někdy mohl získat peníze za 7500 hlávek salátu z jeho pole. Syn Kazuja je nyní ohledně svých šancí na návrat k farmaření krajně skeptický.

Zóna beznaděje

"I kdyby vláda prodej našich výrobků povolila, kdo si to koupí? Řeknou, že je to z Fukušimy, a tudíž radioaktivní," mává rezignovaně rukou Kazuja Tarukava.

Faktem je, že podle Financial Times z regálů japonských supermarketů zmizelo všechno, co bylo vyrobeno nebo vypěstováno v této či v přilehlých provinciích.

Diskriminaci cítí i obyvatelé okolních měst.

"Lidi mají pocit, jako bychom byli na vysoce zamořeném území," řekl agentuře Bloomberg Kacunobu Sakurai, starosta města Minami Soma, ležícího asi 30 kilometrů od poškozené elektrárny. Jakmile vláda vyhlásila, že v takové vzdálenosti by lidé raději neměli vycházet z domovů, přestali do města jezdit řidiči nákladních vozů, což vyvolalo kolaps zásobování.

"Nemáme ani pohonné hmoty, takže si pro vodu a potraviny musíme chodit pěšky na okraj evakuační zóny," stěžoval si novinářům Sakurai. "Vláda mluví o možnosti další evakuace v případě nejhoršího možného vývoje, ale co si pod tím máme představit? My chceme opravit své město, jenže vláda nám není schopná dávat informace, které potřebujeme," prohlásil emotivně Sakurai.

Jak dlouho to bude trvat?

Ani vláda, ani elektrárenská společnost TEPCO nejsou s to dát poškozeným naději.

"Nejsme v situaci, kdy bychom mohli říct, že během nějaké určité doby budeme mít situaci pod kontrolou," přiznal vládní mluvčí Jukio Edano. Odborníci totiž stále přesně nevědí, kudy se radiace dostává do oceánu a jakým způsobem došlo ke kontaminaci půdy nebezpečným plutoniem.

"Noční můrou je, že zvládnutí situace nebude trvat jeden dva měsíce nebo půlrok, ale třeba dva roky nebo i věčnost," řekl agentuře Reuters Jesper Koll z tokijské pobočky JPMorgan Securities.

"Nejdříve se reaktory musí ochladit, vyvézt z nich palivo a pak je rozebrat," říká jaderný expert Tomoko Murakami. To bude trvat déle než v případě havárie v Three Mile Islandu, kdy odstraňování reaktorů trvalo 12 let. Někteří experti varují, že v případě fukušimské elektrárny by to mohlo trvat až 30 let.

AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů