Čtvrtek, 18. dubna 2024

Japonci zlikvidují Fukušimu, ochrannou zónu nerozšíří

Japonci zlikvidují Fukušimu, ochrannou zónu nerozšíří

Japonci včera vyslovili nahlas verdikt, s nímž se počítalo: jadernou elektrárnu Fukušima, poškozenou nedávným zemětřesením a následnou záplavovou vlnou, bude nutné celou zlikvidovat.

Premiér Naoto Kan současně uvedl, že se musejí přehodnotit plány na vybudování všech nových jaderných zařízení. Přiklání se k názoru, že v budoucnosti by se mělo Japonsko bez energie z atomu úplně obejít.

Vedení společnosti TEPCO, která elektrárnu vlastní, dosud připouštělo jen likvidaci čtyř nejvíce poškozených bloků, zbylé dva chtělo zachovat. To politici odmítli.

Země ale nevyslyšela doporučení zahraničních expertů, aby rozšířila ochrannou zónu kolem poškozené elektrárny.

"Nemáme důvod k obavám, nemyslíme si, že radiace ohrožuje životy dalších lidí," vyslovil se vládní mluvčí Jukio Edano. "Budeme ale situaci dál pečlivě monitorovat," řekl britské stanici BBC.

Z dosavadní dvacetikilometrové zóny v okolí elektrárny bylo evakuováno už 70 tisíc lidí.

Sarkozy požaduje pevné normy

Experti z Mezinárodní agentury pro atomovou energii však opětovně varovali, že ohroženi jsou rovněž obyvatelé sedmitisícového města Iitate.

Úroveň radiace tam dvojnásobně překračuje mez nutnou pro evakuaci. Případná další evakuace by se dotkla ještě nejméně dalších 130 tisíc lidí.

Premiér Kan ovšem trvá na původních evakuačních plánech. Opozice ho kritizuje, protože radiace v okolí elektrárny se spíše zhoršuje.

Jeho rozhodnutí nezměnil ani francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jenž se včera stal prvním zahraničním státníkem, který Japonsko navštívil po přírodní katastrofě z 11. března.

Prezident Sarkozy japonskému premiérovi řekl, že Paříž plánuje pozvat v květnu na schůzku o jaderné bezpečnosti dvacet nejbohatších zemí světa G20, jimž nyní předsedá.

"Chceme, aby tyto země definovaly pevné a závazné mezinárodní standardy jaderné bezpečnosti," řekl Sarkozy, citovaný agenturou Reuters. Podle francouzského prezidenta není normální, že takové společné standardy doposud neexistují.

Vyslovil se však proti úplnému odmítání jaderné energie. "Když tedy odmítneme atom, který zdroj energie jej potom nahradí?" zeptal se Sarkozy.

Zamořené okolí

Francie, jež vyrábí z jádra 75 procent své elektřiny, se snaží pomáhat svými zkušenostmi.

V zemi působí několik expertů z energetické společnosti Areva, v čele s její ředitelkou Anne Lauvergeonovou. Pomáhají i Spojené státy. Vyslaly 140 vojenských specialistů, kteří pomáhají s měřením radiace. Její úroveň zůstává znepokojivě vysoká.

Kontaminace stoupla i v moři. Ještě ve středu tam naměřili koncentraci radioaktivního jodu, která přesáhla povolený limit 3355krát. Včera již byla tato úroveň 4385násobná.

Radioaktivita již zasahuje do širšího okolí, zplodiny z poškozené elektrárny se dostaly i do vzdálených zemí, i když jen v nízkých dávkách.

Malou kontaminaci radioaktivním izotopem jodu zjistili v americkém státě Washington, stopy jodu i na Dálném východě ve Vladivostoku.

Podle odborníků může rizika vyplývající z radiace snížit hluboká orba či odstranění vrchní zeminy.

Následky katastrofy

Počty obětí
Po zemětřesení z 11. března zůstalo podle posledních údajů 11 362 mrtvých, dalších 16 292 lidí zůstává nezvěstných. Šíří ze radioaktivita u poškozené elektrárny Fukušima, kde naměřili 4385 násobek povolených hodnot.

Nejhorší škody v historii
Škody způsobené zemětřesením se odhadují na 300 miliard dolarů., tedy 5,2 bilionu korun. Katastrofa tak okupuje první místo žebříčku přírodních pohrom, předčilo zemětřesení v Kóbe z roku 1995 i hurikán Katrina o 10 let později.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů