Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krize kolem jádra bude mít dopad i na světová jednání o klimatu

Krize kolem jádra bude mít dopad i na světová jednání o klimatu

Současná krize důvěry kolem jaderné energetiky se nepochybně odrazí i v mezinárodním jednání o ochraně ovzduší. U příležitosti konference OSN o změnách klimatu, která dnes začala v Bangkoku, to prohlásil hlavní vyjednávač Evropské unie, zástupce Evropské komise pro jednání o klimatických změnách Artur Runge-Metzger.
Podle něj se březnová havárie na japonské jaderné elektrárně ve Fukušimě nemůže nepodepsat také na jednání o klimatu, protože pod vlivem Fukušimy mnohé země budou znovu zvažovat své energetické strategie a podíl jádra na celkové produkci energetických zdrojů. To se podle Rungeho-Metzgera týká také zemí Evropské unie.

Delegáti z téměř 200 zemí budou v Bangkoku o klimatických změnách jednat do pátku. Schůzka je první od jednání v mexickém Cancúnu na sklonku loňského roku, kdy se delegáti dohodli na zřízení takzvaného zeleného fondu a na dalších opatřeních. Ta by měla světová jednání o klimatu opětovně nastartovat poté, co summit OSN v Kodani rok před tím přinesl velké zklamání. Úsilí mezinárodního společenství nalézt pro všechny přijatelnou dohodu, která by skutečně byla s to čelit očekávaným klimatickým změnám, by mělo vyvrcholit na konci letošního roku světovou schůzkou politiků, expertů i ekologů v jihoafrickém Durbanu.

Runge-Metzger za Evropskou unii na tiskové konferenci řekl, že letos na podzim sedmadvacítka přezkoumá svůj energetický plán do roku 2050. V něm prý budou zvažovány všechny možné scénáře, a to včetně možnosti, že by jaderná energetika v energetických výhledech poněkud oslabila. Všechno je podle evropského experta věcí diskuse.

Zároveň nabádal, aby Evropa i svět ve světle jaderné havárie v Japonsku neučinily ukvapené závěry. Připomněl v této souvislosti, že mnohé takzvané mladé rozvíjející se ekonomiky, u nichž se v důsledku rychlé industrializace zvýšily emise skleníkových plynů, projevují o jadernou energetiku velký zájem.

Podle Rungeho-Metzgera je třeba najít způsoby, jak v jednání o klimatických změnách postoupit dopředu. To platí podle něj hlavně o alternativních technologiích a obnovitelných zdrojích.

Mezinárodní nevládní organizace ochránců životního prostředí Greenpeace, která je v Bangkoku rovněž přítomná, ve svém prohlášení zdůraznila, že ve světle japonské jaderné katastrofy mají vlády za povinnost urychlit změny v energetických sektorech a všemožně podporovat takzvané zelené technologie. Podle Greenpeace svět nesmí být tlačen k tomu, aby si musel vybírat mezi katastrofou klimatu a katastrofou způsobenou nebezpečnou energií, jako je jaderná.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů