Pátek, 19. dubna 2024

Tokio vypouští do moře radioaktivní vodu, zvažuje omezení rybolovu

Rusko pošle na pomoc Konvalinku, plovoucí laboratoř na likvidaci radioaktivního zamoření.

Tokio vypouští do moře radioaktivní vodu, zvažuje omezení rybolovu

Společnost TEPCO, které patří poškozená jaderná elektrárna ve Fukušimě, oznámila, že do moře vypouští méně radioaktivní vody z poškozené jímky než v předchozích dnech.

"Nemůžeme to nějak přesněji změřit, ale vypadá to, že naše pokusy utěsnit prasklinu v nádrži mají určitý úspěch," citovala agentura Reuters představitele firmy.

Japonci ale radioaktivní vodu do moře vypouštějí i záměrně, byť podstatně méně kontaminovanou, než je ta z okolí reaktoru číslo dva. TEPCO od pondělí vypouští celkem 11,5 tuny méně radioaktivní vody z centrální nádrže, aby do ní technici mohli přečerpat vysoce kontaminovanou vodu. Vypouštění by mělo pokračovat až do pátku.

Podle včerejších měření byly v moři nedaleko elektrárny normální hodnoty izotopu jódu překročeny o 4800 procent. Náměstek ředitele Ústavu pro jadernou bezpečnost Hidehiko Nišiyama prohlásil, že země se snaží dodržovat konvence OSN o znečišťování moře, nyní jde ale o bezprecedentní katastrofu a množství radioaktivního jódu by nemělo mít vliv na lidské zdraví.

Zatímco radioaktivní jód má relativně krátký poločas rozpadu, podstatně horší je situace s izotopy cezia. Včera byl poprvé v jedné z ryb ulovených inspektory v prefektuře Ibaraki naměřen obsah cezia překračující zdravotní normu.

Podle vládního mluvčího Jukia Edana veterinární úřady budou pečlivě kontrolovat úroveň radiace v rybách a v mořských řasách, aby se tak předešlo průniku kontaminovaných potravin na trh. Jeho ujištění zjevně nevěří Indie, která jako první země na světě včera zakázala dovoz všech potravin z Japonska.

Pomoc s dekontaminací nabídlo Rusko. To by mohlo do Japonska vyslat plovoucí továrnu Konvalinka, kterou používá k rozebírání jaderných bloků odstavených jaderných ponorek ve Vladivostoku.

"Pokud o to japonská strana požádá, jsme připraveni urychleně ji přemístit do Fukušimy," řekl zástupce společnosti Rosatom Sergej Novikov. Tokio potvrdilo, že se o možnost zajímá.

Je ironií, že Konvalinka vznikla za japonské peníze podle dohody o spolupráci v oblasti utilizace jaderných zařízení z roku 1993. Zařízení stálo 35 milionů dolarů.

Aktuální zprávy si přečtěte na www.ihned.cz

AUTOR: sou
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů