Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda již netvrdí, že okolí Fukušimy bude neobyvatelné až 20 let

Vláda již netvrdí, že okolí Fukušimy bude neobyvatelné až 20 let

Japonský premiér Naoto Kan vzal zpět prohlášení své vlády o tom, že nejbližší okolí poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1 bude deset až 20 let neobyvatelné. Technici v elektrárně pokračovali i dnes ve snaze chladit poškozené reaktory. Oblasti postižené zemětřesením a přívalovou vlnou cunami poprvé od březnové katastrofy navštívil japonský císař Akihito.

O tom, že oblast v blízkosti Fukušimy 1 bude pravděpodobně na další až dvě desítky let neobyvatelná, informoval ve středu japonská média poradce premiéra Keniči Macumoto. Kan však později tuto zprávu dementoval a mluvčí vlády Jukio Edano dnes podle agentury DPA řekl, že znejistění způsobené původní informací bere vláda vážně.

Kanova vláda a zejména premiér osobně jsou pod sílícím tlakem veřejnosti a dalších politiků kvůli tomu, jakým způsobem čelí jaderné krizi. Kanův odchod z funkce požaduje opozice, ale i někteří členové vládní Demokratické strany Japonska.

Technici v poškozené elektrárně dnes znovu vodou chladili reaktory 1, 2 a 3. Do prvního reaktoru navíc pumpovali dusík, aby zabránili výbuchu vodíku. Pokračuje i odčerpávání asi 20.000 tun vysoce zamořené vody z reaktoru číslo dvě. Společnost TEPCO, která elektrárnu provozuje, také zvažuje, jakým způsobem odstranit palivové tyče z bazénů s použitým palivem.

Okolí Fukušimy 1 dnes začalo prohledávat asi 300 záchranářů. V okruhu deseti kilometrů pátrají podle agentury Džidži po obětech zemětřesení a cunami. Doprovází je skupina odborníků, kteří měří radioaktivitu.
Japonský císař Akihito a jeho manželka Mičiko navštívili dnes poprvé oblasti, které 11. března poničila přírodní katastrofa. Zavítali do obce Asahi v prefektuře Čiba, kde při katastrofě zemřelo nejméně 13 lidí a zničeno nebo poškozeno bylo téměř 4000 budov. Císařský pár v obci navštívil občany, kteří i téměř pět týdnů po katastrofě zůstávají v náhradním ubytování.

Do postižených oblastí se Akihito s manželkou chtějí vracet i v dalších týdnech, navštívit by měli také nejhůře zasažené provincie Fukušima, Mijagi a Iwate.

Přírodní katastrofa si zatím podle agentury AP vyžádaly přes 13.400 mrtvých, dalších téměř 15.000 lidí se stále pohřešuje.

Situace těch, co zemětřesení a cunami přežili, je v některých případech jen těžko snesitelná, o čemž svědčí případ stodvouletého muže, který v úterý spáchal sebevraždu, když se dozvěděl, že vesnice, v níž žil celý život, bude evakuována kvůli nebezpečí radiace.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů