Pátek, 19. dubna 2024

Merkelová: S jádrem skončíme do deseti let

Německá kancléřka uvedla, že považuje uzavření jaderných elektráren v roce 2022 za správné.

Merkelová: S jádrem skončíme do deseti let

Uzavření německých jaderných elektráren získává konkrétní obrysy. Německá kancléřka Angela Merkelová v sobotu podpořila uzavření všech 17 jaderných elektráren v zemi během příštích deseti let. Přesný termín však nesdělila - datum by mělo padnout až na zasedání berlínské vlády 6. června.

"Časový plán na uzavření jaderných elektráren do deseti let považuji za správný," citoval Merkelovou list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Někteří provozovatelé elektrických sítí však podle agentury Reuters varují, že tento postup by mohl vést v některých částech země k výpadkům proudu.

Německo se rozhodlo změnit své energetické plány po březnové katastrofě v japonské jaderné elektrárně Fukušima. Na tři měsíce pozastavilo platnost loňského prodloužení životnosti všech 17 jaderných elektráren v zemi. Na stejnou dobu nařídilo i uzavření sedmi nejstarších bloků. Do provozu nebude uveden ani již dříve odstavený reaktor v severoněmeckém Krümmelu. Těchto osm elektráren už zřejmě nebude zapojeno.

Rozhodnutí nyní spočívá na vládě. Ministři budou vycházet z doporučení expertní komise pod vedením bývalého ministra životního prostředí Klause Töpfera. Německé listy už citovaly z její závěrečné zprávy, podle níž by mělo Německo opustit jadernou energetiku do roku 2022.

Experti své doporučení zdůvodňují existencí alternativních zdrojů energie, které podle nich představují mnohem menší rizika. Komise nevyloučila ani rychlejší tempo odklonu od jaderné energetiky. Doporučuje však pečlivě sledovat a přezkoumávat vývoj cen elektřiny na trhu. Ke kontrole tohoto procesu doporučuje komise vytvoření funkce parlamentního pověřence pro energetickou změnu.

Pokud se Merkelová skutečně rozhodne vyhovět doporučením komise, musí připravit novelu energetického zákona. Tou by se mohli zabývat zákonodárci nejdříve v červenci. Změny německé energetické politiky bude pozorně sledovat i zbytek Evropy. Berlín spolu s Rakouskem jsou v evropském měřítku průkopníky snah o zavedení alternativních energií. Jinou cestu razí Británie a Francie, které se hodlají i v budoucnosti spoléhat na jadernou energetiku.

Podle Václava Bartušky, vládního zmocněnce pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín, se však po japonském neštěstí ve Fukušimě vykrystalizovala skupina zemí, jež mají nadále konkrétní plány na dostavbu nových bloků jaderných elektráren. "V Evropě jsou to čtyři země - Finsko, Francie, Británie a my," uvedl při nedávné návštěvě Berlína. Změny v německé energetické politice vnímá Bartuška jako výzvu pro Česko. Odmítá však, že by se plány na vyřazení německých jaderných elektráren promítaly do plánů na dostavbu Temelína.

Německé plány

Uzavření elektráren
Německo by mělo opustit jadernou energetiku do roku 2022, navrhla komise, kterou jmenovala vláda po havárii v japonské Fukušimě. Kancléřka Merkelová návrh podpořila. Uzavřeno by mělo být všech 17 jaderných elektráren.

Vládní moratorium
Po březnové havárii v Japonsku nařídila vláda na tři měsíce uzavřít sedm nejstarších bloků. V současnosti dodávají do sítě jen čtyři jaderné elektrárny. Vláda Němce ujišťuje, že nehrozí žádné výpadky elektřiny.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů