Pátek, 19. dubna 2024

Německo chce opustit jadernou energii nejpozději do roku 2022

Německo chce opustit jadernou energii nejpozději do roku 2022

Německo uzavře všech svých 17 jaderných elektráren nejpozději do roku 2022. Dohodla se na tom dnes německá koaliční vláda. Německo se letos začalo odklánět od jaderné energie v reakci na jadernou krizi v Japonsku.

Koalice podle očekávání plánuje ponechat natrvalo mimo provoz sedm nejstarších německých jaderných reaktorů a problémovou severoněmeckou jadernou elektrárnu Krümmel. Sedm nejstarších reaktorů bylo dočasně uzavřeno v březnu v reakci na katastrofu v japonské jaderné elektrárně Fukušima. Elektrárna Krümmel je odstavena již delší dobu.

Do roku 2021 by mělo být odpojeno dalších šest jaderných reaktorů. Tři zbývající reaktory by mohly zůstat v provozu až do roku 2022, pokud by hrozily výpadky v dodávkách elektřiny. V roce 2018 bude přezkoumáno, zda by byl možný úplný odchod od jaderné energie již v roce 2021, napsala agentura DPA.

"Je to definitivní. Nejzazší termín pro konec posledních tří jaderných elektráren je rok 2022," uvedl německý ministr životního prostředí Norbert Röttgen.

Rozhodnutí německé vlády o odchodu od jaderné energie ještě musí schválit parlament. Před březnovým uzavřením sedmi nejstarších reaktorů pokrývaly jaderné elektrárny 23 procent spotřeby elektrické energie v Německu, napsala agentura Reuters.

Šéf české energetické společnosti ČEZ Martin Roman začátkem měsíce v rozhovoru pro list Handelsblatt uvedl, že firma chce s plánovaným odklonem Německa od jaderné energie prodávat Němcům více proudu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů