Čtvrtek, 28. března 2024

Švýcarský parlament podpořil odstavování jaderných elektráren

Švýcarský parlament podpořil odstavování jaderných elektráren

Dolní komora švýcarského parlamentu, Národní rada, dnes podpořila vládní návrh na postupný odchod země od jaderné energetiky. Výslovně však odhlasovala pouze zákaz výstavby dalších reaktorů nebo nahrazování vyřazovaných reaktorů novou výstavbou. O časovém harmonogramu vyřazování stávajících pěti jaderných energobloků v zemi však ještě bude jednat na dalších zasedáních. K problematice se ještě musí vyjádřit také horní komora, napsala agentura AP.

Proti výstavbě dalších reaktorů nebo nahrazování odstavovaných hlasovalo 101 poslanců, 54 bylo proti a 36 se zdrželo.

Stavovská rada jako horní komora parlamentu se k jednání o tématu poprvé sejde 16. června, podle agentury DPA však lze její rozhodnutí očekávat až na podzim. Poté bude téma znovu projednáno ve vládě a vráceno parlamentu. Nakonec zřejmě bude definitivní rozhodnutí ponecháno lidovému referendu, jak je ve švýcarské konfederaci zvykem.

"Je třeba počítat s vleklými procedurami, které se mohou táhnout roky," píše DPA.

Proti odchodu od jádra se postavila populistická Švýcarská lidová strana (SVP), která je v parlamentu nejsilnější, a Liberálnědemokratická strana hájící zájmy podnikatelských kruhů. Ostatní formace odchod vesměs podpořily, ať už přímo nebo nepřímo.

Důvěra veřejnosti v jadernou energetiku utrpěla po havárii jaderné elektrárny v japonské Fukušimě, kterou počátkem března způsobila vlna cunami při rozsáhlém zemětřesení. Jaderné elektrárny přitom vyrábějí 40 procent elektřiny ve švýcarské síti. V březnu pak švýcarská vláda pozastavila schvalovací proces pro tři nové jaderné elektrárny, což nyní Národní rada potvrdila.

Švýcarsko má pět jaderných elektráren. Nejstarší z nich Benzau I by po 50 letech provozu měla být podle vládního návrhu odstavena v roce 2019, novější Benzau II a Mühleberg v roce 2022, Gösgen v roce 2029 a Leibstadt v roce 2034.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů