Čtvrtek, 25. dubna 2024

Klaus: Odstoupení Německa od jádra je iracionální a populistické

Klaus: Odstoupení Německa od jádra je iracionální a populistické

Rozhodnutí Německa odstoupit od jaderné energetiky je iracionální a populistický krok. Při své dnešní návštěvě Hamburku to řekl český prezident Václav Klaus. Politiky a ekonomy, kteří dokážou odhadnout jeho dopady na ceny elektřiny v Česku za deset let, označil prezident za génie.

"Toto rozhodnutí je zcela iracionální," uvedl Klaus při zahájení Německo-českého hospodářského fóra v Hamburku k záměru německé vlády vyřadit z provozu všechny jaderné elektrárny v zemi do roku 2022. "Němci jsou normálně racionální lidé, ale tomuhle nerozumím," dodal prezident a zdůraznil, že Česká republika hodlá nadále jadernou energii využívat.

"Já to považuji za naprosto nerozumný, populistický krok na německé straně. Je to jistá politická bezradnost a mě to strašlivě zlobí," řekl Klaus později ČTK a Českému rozhlasu.

Kabinet kancléřky Angely Merkelové v pondělí schválil návrh novely zákona o jaderné energii, který počítá s tím, že sedm nejstarších atomových reaktorů, dočasně odstavených v březnu po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima, už nebude znovu uvedeno do provozu. To samé se týká poruchového reaktoru v Krümmelu, který stojí již čtyři roky. Zbývajících devět jaderných zařízení bude postupně odpojováno ze sítě mezi roky 2015 a 2022. Místo nich chce Německo více využívat energii z obnovitelných zdrojů, jejíž kapacity se mají v příštích letech výrazně rozšířit.

Premiér Petr Nečas při nedávné návštěvě Drážďan uvedl, že podle předběžných odhadů české vlády odstavení jaderných elektráren v Německu zvýší po roce 2022 cenu elektřiny v Česku o 30 procent. Takové zdražení by podle něj ovšem nastalo jen v případě, že by Česká republika na krok Německa nijak nereagovala, například dostavbou jaderné elektrárny Temelín.

"Já obdivuji některé naše ekonomy a politiky, že přesně ví, kolik zastavení jaderné energetiky za deset let ovlivní cenu v České republice. To mě jako ekonoma fascinuje, to jsou géniové," poznamenal k tomu dnes Klaus. Podle něj dopady takového rozhodnutí nyní nikdo nezná a nemá smysl o tom takhle hovořit.

Německého odklonu od atomu, který podporuje většina tamní veřejnosti, se Klaus dotkl i při večerní přednášce o evropské integraci. Prohlásil, že nevěří "apoštolům, kteří dnes bojují proti jaderné energii". Za jejich "údajně dobrými úmysly" se podle prezidenta často skrývá lobbismus výrobců zdrojů alternativních energií.

Klaus ve vystoupení zopakoval své výhrady k prohlubování integrace Evropské unie a její společné měně. Zavedení eura označil za kardinální chybu. "Nevidím žádnou možnost řešení dnešní řecké a možných dalších krizí v rámci eurosystému," řekl ke snahám EU řešit dluhové problémy některých členských států.

S představiteli Hamburku Klaus hovořil mimo jiné o splavnosti Labe, které spojuje Českou republiku s tímto severoněmeckým přístavem. "Já i hamburská strana jsme několikrát zdůraznili, že je potřeba, abychom ho udrželi v nějaké podobě, aby se na něm dalo i nadále plavat," uvedl prezident k plánům berlínské vlády omezit investice do německé části tohoto toku. Česko s tím nesouhlasí, neboť se obává dalšího omezení přepravy zboží po řece, kterou k tomuto účelu chce v budoucnu využívat ve větší míře.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů