Pátek, 29. března 2024

Němečtí Zelení podpoří vládní plán odchodu od jádra

Němečtí Zelení podpoří vládní plán odchodu od jádra

Němečtí opoziční Zelení se na dnešním mimořádném sjezdu navzdory vnitřním rozporům dohodli, že podpoří záměr vlády kancléřky Angely Merkelové opustit jadernou energetiku do roku 2022. Informovala o tom agentura AP. Postoj Zelených je důležitý pro schválení návrhu v horní komoře parlamentu, kde nemá vláda většinu.

Většina stranických delegátů s podporou vládního návrhu souhlasila. Řada straníků však upozorňovala, že vládní plán není dostatečně rychlý.

Německo v březnu vyřadilo na tři měsíce z provozu sedm jaderných reaktorů postavených před rokem 1980 v reakci na havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima. Později německá vládní koalice rozhodla, že tyto elektrárny spolu s poruchovým reaktorem v Krümmelu již nebudou znovu uvedeny do provozu a zbývající jaderná zařízení v zemi budou odstavena nejpozději do roku 2022.

Premiér Petr Nečas začátkem měsíce uvedl, že odstavení jaderných elektráren v Německu zvýší podle předběžných odhadů české vlády po roce 2022 cenu elektřiny v Česku o 30 procent. To by ale nastalo jen v případě, že by Česká republika na krok Německa nijak nereagovala, například zvýšením energetických kapacit dostavbou Jaderné elektrárny Temelín.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů