Čtvrtek, 18. dubna 2024

EP chce zakázat vývoz jaderného odpadu

EP chce zakázat vývoz jaderného odpadu

Evropský parlament na svém jednání před týdnem navrhnul zákaz vývozu jaderného odpadu mimo hranice Evropské unie. Učinil tak v rámci projednávání návrhu směrnice Rady o bezpečném nakládání s vyhořelým palivem a s radioaktivním odpadem. Pokud se schváleným legislativním usnesením bude Rada řídit, mírně to zkomplikuje situaci některých států EU včetně České republiky.

"Zákaz vývozu jaderného odpadu může být komplikací pro země, které mají z minulosti smlouvy s Ruskem. Což se týká i České republiky," říká poslanec Evropského parlamentu Pavel Poc, který byl jedním z těch, kteří se proti přijetí zákazu exportu postavili.

"Ve výboru ENVI se mi přijetí takového návrhu podařilo zabránit, nepřijal jej ani výbor ITRE. Bohužel na plénu tento návrh nakonec prošel," konstatuje europoslanec Poc.

Evropský parlament tak ve svém usnesení připustil alespoň variantu exportu vyhořelého jaderného paliva za účelem jeho recyklace a zpětného vrácení do země původu. 27. června má Rada ve věci vývozu definitivně rozhodnout.

Evropský parlament dnes v souvislosti se zákazem vývozu zamítl i návrh, který umožňoval vybudování společných úložišť odpadu i mimo hranice Unie několika státy společně, aby tak došlo k maximálnímu využití vhodných geologických podmínek a minimalizaci nákladů. Společné úložiště nyní bude možno vybudovat pouze v rámci EU.

Parlament zároveň doporučil navrhnout opatření, která by nařídila provozovatelům jaderných zařízení vytvářet potřebné finanční rezervy pro případ jejich havárie, aby byla dodržena zásada "znečišťovatel platí" Dále se europoslanci shodli na tom, aby při hlubinném ukládání radioaktivního odpadu byly brány v potaz také technické možnosti opětovného vyzvednutí odpadu. Ten by se totiž v budoucnosti mohl stát cennou energetickou surovinou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů