Středa, 24. dubna 2024

Švýcarský parlament schválil odstavování jaderných elektráren

Švýcarský parlament schválil odstavování jaderných elektráren

Švýcarsko postupně - do roku 2034 - opustí jadernou energetiku tak, že stávající atomové elektrárny již nebudou modernizovány ani nahrazovány novými, ale s vypršením své životnosti budou uzavírány. Rozhodl o tom švýcarský parlament, jehož horní komora, Stavovská rada, dnes schválila příslušný návrh zákona. Dolní komora, Národní rada, zákon odhlasovala již 8. června.

Návrh zákona se nyní vrátí do dolní komory, která se musí vyjádřit k drobným změnám, přijatým Stavovskou komorou. Zákon podporuje využívání obnovitelných zdrojů a energetických úspor. Dodatek Stavovské komory však požaduje, aby žádné technologie pro získávání energie nebyly zakázány, a aby pokračoval výzkum jaderných technologií.

Zákon počítá s odchodem od jádra ve Švýcarsku k roku 2034, kdy vyprší životnost poslednímu z dosavadních pěti atomových energobloků v zemi.

Důvěra švýcarské veřejnosti v jadernou energetiku utrpěla po havárii atomové elektrárny v japonské Fukušimě, kterou počátkem března při rozsáhlém zemětřesení způsobila vlna cunami. V březnu pak švýcarská vláda pozastavila schvalovací proces pro tři nové jaderné elektrárny, což následně parlament potvrdil.

Jaderné elektrárny vyrábějí 40 procent elektřiny ve švýcarské síti. Země má pět jaderných elektráren. Nejstarší z nich Benzau I by po padesáti letech provozu měla být podle přijatého návrhu odstavena v roce 2019, novější Benzau II a Mühleberg v roce 2022, Gösgen v roce 2029 a Leibstadt v roce 2034.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů