Pátek, 29. března 2024

Vláda chce návrhy, jak řešit komplikace dostavby Temelína

Vláda chce návrhy, jak řešit komplikace dostavby Temelína

Vláda chce po ministerstvech a dalších úřadech, aby navrhly řešení takzvaných slabých míst připravované dostavby třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín. Vládá se obává například průtahů při získávání stavebních povolení a posudků vlivu na životní prostředí, a to především kvůli složitému procesu schvalování z hlediska české i evropské legislativy. Premiér Petr Nečas to uvedl po dnešním jednání vlády, která analýzu dostavby jaderné elektrárny projednala.

V rámci posuzování dopadů stavby na životní prostředí (EIA), která má v případě jaderné elektrárny mezinárodní rozměry, už podle Nečase česká strana obdržela více než 7000 vyjádření z Rakouska a dalších 3000 z Německa. V rámci územního řízení navíc stále chybí zanesení některých staveb do plánu územního rozvoje, existují i problémy s definicí staveb ve veřejném zájmu a zjednodušení procesu řešení smluvních vztahů s majiteli pozemků.

Návrhem řešení problémů dostavby jaderné elektrárny premiér pověřil ministerstva životního prostředí, průmyslu a obchodu, zahraničních věcí, dále ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo dopravy a Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Licencování jaderných reaktorů zůstane dál v kompetenci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, uvedl Nečas. Tato problematika podle něj musí nadále zůstat na úrovni přísně odborné, nikoliv se stát záležitostí s politickým rozměrem. Kromě české legislativy by v tomto případě mohla mít vliv pouze evropská legislativa, případně ještě názory Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Příslušné úřady se mají také zabývat otázkou výstavby dopravní infrastruktury v okolí jaderné elektrárny, kde bude kvůli očekávanému nárůstu kamionové dopravy potřeba zvýšit kapacitu stávající sítě silnic druhých a třetích tříd a zároveň urychleně dokončit dálnici D3 k rakouským hranicím, což je dlouhodobý požadavek Jihočeského kraje. Podle Nečase již požadavek na modernizace silnic přijal majitel elektrárny, společnost ČEZ. Ta na zvýšení kapacity komunikací v okolí elektrárny vyčlenila dvě miliardy korun.

Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů