Čtvrtek, 28. března 2024

Bartuška: Lex Temelín nechci, potřebujeme koncepční řešení

Podle svazu podnikatelů ve stavebnictví je dnešní stav natolik závažný a projekt Temelína natolik důležitý, že by kvůli němu vytvořili i speciální zákon. Bez něj podle nich může dojít ke zpoždění celé stavby.

Bartuška: Lex Temelín nechci, potřebujeme koncepční řešení

Vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška s nimi sice souhlasí v tom, že je dostavba spojena s mnohými riziky, nesouhlasí ale s návrhem svazu. "Lex Temelín nepotřebujeme. Jsem pro vytvoření koncepčního řešení," říká. Proti možnosti se postavili i zástupci ekologů. "Podobné pokusy tu již dvakrát byly - jeden o splavnosti Labe a druhý o výstavbě nové letové dráhy v Ruzyni. Proti oběma se ale postavil Ústavní soud," říká právník Ekologického právního servisu (EPS) Pavel Čapek.

Největším rizikem pro dostavbu dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín je podle Bartušky povolovací proces, kterým musí před samotnou výstavbou projekt projít. Česká republika podle Bartušky potřebuje novou legislativu, která schvalovací proces u těchto strategických staveb výrazně zjednoduší. Hlavním problémem je podle Bartušky například připomínkové řízení. "Zde je nutné stanovit jasné časové lhůty, nyní se může každý odvolávat až donekonečna," říká. "K dostavbě Temelína se například kromě připomínek z Česka sešlo i sedm tisíc připomínek z Rakouska a na tři tisíce z Německa," dodává pro upřesnění. Tady už s ním ale ekologové nesouhlasí. "Nejde o způsob, jakým jsou připomínky podávány. Jde o způsob jejich vyřízení," komentuje situaci Jiří Šrytr z (EPS). "Veřejné připomínky jsou brány jako nutné zlo a úřady je neberou jako validní názor. Projekty firem jsou koncipovány podobně a nepočítají s případnými alternativami při n espokojenosti veřejnosti," říká. To pak vede k vleklým žalobám. Navrhuje přitom řešení. Soudům by byly dány časové lhůty na projednání dané žaloby, která by měla nově i odkladný účinek. "Úřady by se potom více snažily vzít připomínky v potaz. Neměli bychom pak také případy, kdy jsou verdikty vyneseny až několik let po zahájení stavby," vysvětluje Šrytr.

S vlastním řešením přišlo ale i ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo pro místní rozvoj. Ty společně připravily novelu zákona, která omezuje možné připomínky jen na územní řízení, důležité energetické stavby by nově totiž nepotřebovaly stavební povolení. Omezil by se tak možný počet připomínek. Podle ekologů se nicméně i zde často jedná o důležité body projektu a měly by tak být otevřené komentářům veřejnost.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů