Úterý, 16. dubna 2024

Británie možná posílí jádro

Británie možná posílí jádro

Katastrofa v jaderné elektrárně Fukušima v Japonsku, která následovala po zemětřesení a ničivé vlně tsunami, znamenala přehodnocení postoje k jaderné energetice po celém světě. Nejostřeji zareagovalo Německo, které se rozhodlo odstavit všechny své reaktory k roku 2022. Jinak zareagovala Británie. Ta se chce naopak do budoucna na jaderné elektrárny soustředit. V plánu má i stavbu JE využívajících vyhořelé jaderné palivo.

Podnět ke stavbě elektráren využívajících pro svůj běh MOX, tedy vyhořelé jaderné palivo z jaderných reaktorů první a druhé generace, britská Královská společnost. Vyhořelé jaderné palivo MOX, představuje kombinaci plutonia s uranem, znovuzpracovaným uranem nebo zcela vyhořelým uranem. V současné době se v Evropě palivo MOX využívá asi ve 30 reaktorech (Belgie, Švýcarsko, Německo, Francie).

Zpracování vyhořelého paliva se provádělo ještě donedávna v samotné Británii v průmyslovém komplexu Sellafield. Ten byl dokončen v roce 1996 a do provozu se dostal v roce 2001. Dodával zpracované vyhořelé palivo i předním energetickým firmám v Japonsku - m.j.mimo i do JE Fukušima.

Závod v Sellafieldu provázely dlouhodobě ekonomické obtíže a katastrofa ve Fukušime se na popularitě nepřidala. Závod byl v srpnu 2011 uzavřen a 600 zaměstnanců rozpuštěno v ostatních provozech komplexu Sellafield.

Je proto zajímavé, že Královská společnost přichází s doporučením na znovuzaměření se britského jaderného průmyslu na palivo MOX, tedy zpracování a využití vyhořelého jaderného paliva.

Británie má světově největší zásoby vyhořelého jaderného paliva - 112 tun. Do roku 2025 chce přidat dalších 16 GW jaderné kapacity. A to bude znamenat další zátěž v podobě nového jaderného odpadu. Jeho zpracování přímo v Británii by tak dávalo smysl.

ZDROJE: ekobydleni.eu, upraveno
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů