Pátek, 19. dubna 2024

Slovensko plánuje postavit nový mezisklad jaderného odpadu

Slovensko plánuje postavit nový mezisklad jaderného odpadu

Slovensko plánuje postavit nový mezisklad radioaktivních odpadů. Stavba za více než 26 milionů eur (654 milionů korun) by měla vyrůst u jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích. Záměr státní společnosti Javys podléhá posuzování vlivu stavby na životní prostředí. Kriticky se k projektu staví rakouská spolková země Burgenland.

"Sklad plánujeme pro plynulé pokračování ve vyřazování (atomových elektráren)," řekl ČTK mluvčí Javysu Dobroslav Dobák. V energetickém areálu v Jaslovských Bohunicích asi 70 kilometrů severně od Bratislavy se kromě poškozené starší elektrárny A1 nacházejí také jaderné elektrárny V1 a V2. Dva bloky elektrárny V1 Slovensko postupně uzavřelo v letech 2006 a 2008, protože se k tomu zavázalo v přístupových jednáních s Evropskou unii.

Zahájení výstavby meziskladu, který bude sloužit na dočasné uložení radioaktivních odpadů, se očekává za dva roky. Do provozu by pak mohl být uveden v roce 2017. Do zařízení se má vejít 2500 betonových kontejnerů, stavba zabere asi 7600 metrů čtverečních plochy.

Kriticky se k projektu staví podle agentury APA rakouská spolková země Burgenland, která sousedí se Slovenskem. "Bude-li sklad z technického pohledu příliš riskantní, budeme proti němu," uvedla zemská radní Verena Dunstová. Rakouské ministerstvo životního prostředí ale obavy z možného ohrožení odmítlo s odůvodněním, že sklad je určen pouze pro nízko a středně aktivní odpad. Alpská republika dlouhodobě vystupuje proti jaderným elektrárnám u svých sousedů, v minulosti se zaměřila zejména proti provozu české atomové elektrárny Temelín.

Upravený radioaktivní odpad Slovensko skladuje v úložišti v Mochovcích, kde dominantní producent elektřiny v zemi, společnost Slovenské elektrárne, dokončuje třetí a čtvrtý blok tamní jaderné elektrárny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů