Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba podpoří české firmy při vstupu na globální trh subdodavatelů v oblasti jaderné energetiky

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba podpoří české firmy při vstupu na globální trh subdodavatelů v oblasti jaderné energetiky

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba podpoří české firmy při získávání zakázek v oblasti jaderné energetiky doma i ve světě. Od ministra to slyšeli na čtvrteční společné tiskové konferenci zástupci Hospodářské komory ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR a Národního strojírenského klastru. Právě soukromý sektor volá již dlouho po podobném přístupu státu, který pomůže prosazovat český export v zahraničí, a Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) mu tímto nabízí výraznou pomoc.

"Česká republika patří mezi významné hráče v oblasti jaderné energetiky. Naše strojírenské podniky mají v zahraničí velmi dobrý zvuk. Chceme proto těchto pozitiv využít a pomoci českým firmám při získávání kontraktů spojených s dodávkami a budováním jaderných elektráren, jak u nás, tak ve světě," řekl ministr průmyslu Martin Kuba.

V době plánované dostavby jaderné elektrárny v Temelíně, kdy je Česká republika terčem zájmu společnostní jako Westinghouse, Areva či Rusatom Overseas, považuje ministr Kuba za důležité, aby se české podniky zapojily nejen do temelínského projektu, ale aby se jim za podpory státu otevřely dveře do globálního subdodavatelského řetězce.

"Chceme jednoznačně posílit pozici českých firem ve světě. Stavba jaderných elektráren je však jen jednou z fází, kde se mohou uplatnit naše podniky, nabídnout mohou své znalosti a zkušenosti například při servisu a správě těchto zařízení," dodal ministr Kuba.

Iniciativu MPO ocenil na tiskové konferenci například Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR. "Je důležité, aby se české firmy zapojily do projektů v zahraničí. Jednoznačně proto vítáme snahu ministerstva průmyslu, že chce tuto věc řešit," uvedl.

Výraznější zapojení českých firem do velkých energetických projektů doma i v zahraničí za podpory MPO potěšilo také prezidenta Hospodářské komory ČR Petra Kužela. "Poprvé v historii se mluví nejen o tom, že české firmy umí, ale také o tom, že jsou schopny dodávat do zahraničí," poznamenal.

Snahu zapojit více české firmy do zahraničních projektů potvrdil ve čtvrtek i prezident Národního strojírenského klastru Jan Světlík. "Nesoustředíme se pouze na Temelín, protože to je akce, která se dělá jednou za 20 let. Ve hře jsou totiž další obří projekty, které výrazně prověří české firmy," sdělil.

Česká republika plánuje dostavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny v Temelíně. Do zakázky za zhruba 200 miliard korun by se mohla zapojit řada českých firem. Vítěz tendru bude znám v příštím roce. Stavba samotných bloků má být dokončena do roku 2025.

Firmy sdružené ve strojírenském klastru jsou už dnes schopni vyrábět podle amerických předpisů (ASME Code III), ruských norem (PN AEG) a z minulosti mají schopnost produkce také podle francouzských požadavků (RCC-M). Jejich dodávky mohou obsáhnout například část primárního okruhu a prakticky celý systém sekundárního okruhu jaderných elektráren.

Podle prognózy OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) a NEA (Jaderná energetická agentura) se očekává do roku 2030 růst instalovaného výkonu jaderných zařízení na 700 - 1400 GW. Nyní je v provozu v 41 státech světa 439 jaderných reaktorů s celkovým elektrickým výkonem 372 GW. Největší jadernou velmocí je EU, vyrábí o osm procent více elektrické energie v atomových blocích než USA a Kanada dohromady, třikrát více než Japonsko a sedmkrát více než Rusko. Významným argumentem, kvůli němuž se očekává růst počtu a velikosti jaderných zařízení, je fakt, že v současné době má lidstvo k dispozici pouze dvě vysoce výkonné technologie pro výrobu elektrické energie bez emisí CO2, a to hydroenergetiku a jadernou energetiku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů