Čtvrtek, 25. dubna 2024

Indie má pravděpodobně jedno z největších ložisek uranu

Indie má pravděpodobně jedno z největších ložisek uranu

Nedávno nalezené rozsáhlé ložisko uranu v jižní Indii by mohlo být jedno z největších na světě. Na dole Tumalappalli ve státě Ándhrapradéš byly potvrzeny těžitelné zásoby 49.000 tun a celkově by jich mohlo být třikrát víc. Uvedl to dnes indický list The Times of India s odvoláním na šéfa indického vládního úřadu pro jadernou energii.

"Pokud to tak bude, stane se (ložisko) největším uranovým dolem na světě," řekl šéf. Těžba na dole by měla podle něj začít do šesti měsíců.

Podle listu by nynější prokázané rezervy ložiska stačily na zásobování jedné jaderné elektrárny o výkonu 8000 megawattů po 40 let. Českému Temelínu by tak toto množství při jeho nynější kapacitě stačilo na 160 let.

Indie má v plánu zvýšit kapacity jaderných elektráren z nynějších 167 gigawattů na 187 GW do konce tohoto fiskálního roku v březnu 2012. Do roku 2020 by jejich celkový výkon měl vzrůst proti dnešku zhruba čtyřnásobně.

ZDROJ:patria.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů