Pátek, 19. dubna 2024

O Temelínu se bude rozhodovat v Bruselu

O Temelínu se bude rozhodovat v Bruselu

Evropa se pokouší zachránit systém, kterým od roku 2005 bojuje proti znečišťování ovzduší. Výsledek bude mít zásadní vliv na osud největší české investice - stavbu nových bloků elektrárny Temelín. Pokud se totiž dosavadní systém zhroutí, půjde dostavba Temelína k ledu.

V dubnu bude Evropský parlament rozhodovat, zda a jak v příštích pěti letech resuscitovat kolabující trh s emisními povolenkami. Pokud se záchrana nepodaří a ojedinělý systém zkrachuje, půjde dál dolů cena elektřiny na burzách. Levnější uhelné elektrárny budou zvýhodněny oproti čistým, ale drahým zdrojům - včetně jádra.

Stavba nových bloků českého Temelína by se pak nevyplatila. "Kdyby povolenkový systém padl, spotřebitelé energie by aplaudovali, snížilo by to jejich výdaje. Ale byla by to rána pro byznys založený na čistých zdrojích včetně jádra," říká Vladimír Štěpán z poradenské firmy ENA. "Investice do Temelína vyžaduje přesvědčení o vysoké ceně elektřiny. Ta je ale při nízké ceně povolenky málo pravděpodobná," dodává šéf holdingu EPH Daniel Křetínský.

"Pokud povolenkový trh zkrachuje, stane se dostavba Temelína jen zbožným přáním," shrnuje analytik J&T Banky Michal Šnobr.

Bez záruk to půjde stěží

S tím, jak přibývá pochybností o návratnosti temelínské investice, začíná se mluvit o státní účasti na financování projektu, který přijde zhruba na 200 miliard korun.

Šéf ČEZ Daniel Beneš se snaží přesvědčit vládu, aby se do financování Temelína zapojil stát. Navrhuje garanci spočívající ve státem pevně stanovené výkupní ceně jaderné elektřiny - podobně jako u elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Garanci ceny na 60 let dopředu podporuje ministr průmyslu Martin Kuba. "Je to model používaný v Británii, jeví se mi jako nejpřijatelnější," říká Kuba. Návrh už má na stole i ministr financí Miroslav Kalousek.

Šéfové ČEZ probíhající jednání se státem o Temelínu nechtějí komentovat. Členové vlády i vlivní úředníci se k požadavkům garancí staví rezervovaně.

"Jakékoliv státní garance za bankovní úvěry na Temelín vylučuji. Dokud budu ministrem financí, nepřicházejí v úvahu," říká Kalousek. O garantované výkupní ceně je ochoten jednat. "Ten model zkoumáme, poslední slovo ale bude mít nezávislý regulační úřad." U regulátora ale nápad nemá dobrou odezvu.

Vitásková: Pevná cena? Nikdy!

"Nedovedu si garantovanou cenu představit. Nevím, jak bych vysvětlila spotřebitelům, že mají po solárech dotovat další elektrárnu," prohlašuje šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Také podle vládního zmocněnce pro Temelín Václava Bartušky musí být "Temelín životaschopný za komerčních podmínek".

Bartuška zdůrazňuje, že nemá smysl o státních zárukách mluvit, dokud ČEZ nepředloží ekonomický propočet projektu. Ten ale není možné udělat dřív, než bude jasný výsledek temelínského tendru a dokud se nerozhodne, jak budou vypadat platby za emise v budoucnu.

Jak se k problému s povolenkami v Bruselu staví Česko? Podle dostupných informací podpoří plán na oživení trhu s nimi. Tedy scénář, za který lobbuje ČEZ a firmy podnikající v zeleném byznyse. Proti je ale silná průmyslová lobby. "Šance na zachování povolenkového systému vidím jako padesátiprocentní," říká Pavel Zámyslický z ministerstva životního prostředí, který se problematice léta věnuje.


S přispěním Petra Lukáče
Zuzana Kubátová

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů