Čtvrtek, 28. března 2024

Atomový Kuba vede českou energetiku do slepé uličky

Atomový Kuba vede českou energetiku do slepé uličky

Ministr Kuba dnes na tiskové konferenci podpořil výstavbu dalších jaderných reaktorů v Temelíně s argumentem, že je "nutné brát zřetel zejména na význam elektrárny pro energetickou soběstačnost České republiky." Ministr Kuba podpořil plán na rozšíření atomové elektrárny Temelín v týdnu, kdy Bulharsko vypovědělo smlouvu o dostavbě jaderné elektrárny Belene [1] a z tendru na nové atomové reaktory ve Velké Británii vycouvaly elektrárenské společnosti RWE a E.ON [2], i přesto, že britská vláda zvažuje zavedení dotací pro nukleární elektřinu.

Aliance pro energetickou soběstačnost a sdružení Calla v reakci na prohlášení ministra připomínají, že:
o sluneční elektrárny by se měly stát konkurenceschopnými do konce tohoto desetiletí v celé Evropě. V době, kdy by se měly zvažované reaktory připojit do sítě (odhaduje se rok 2025) tak může být atomová elektřina mnohem dražší, než jakou budou nabízet sluneční lokální elektrárny [3].
o po roce 2020 budou vznikat téměř energeticky soběstačné budovy. Tedy domy, které si pokryjí značnou část spotřeby z vlastních solárních panelů na střeše nebo fasádě, anebo energií z biomasy. Moderní technologie nových nebo rekonstruovaných budov razantně sníží českou spotřebu v domech a promění energetiku na decentralizovaný systém.
o 70 procent českého dovozu energetických surovin tvoří ropa. Chce-li ministr Kuba řešit posílení české nezávislosti, měl by se zaměřit na vylepšení veřejné dopravy a přesun nákladní dopravy na železnici, nikoliv na importované jaderné palivo.

Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost, analytické organizace pro energetiku, řekl:
"Ministr Kuba vede českou ekonomiku do slepé uličky a jeho plány hrozí slušným průšvihem. Těžko si lze představit soběstačnost u atomu, když budeme vždy závislí na dodávkách jaderného paliva. Naopak více reaktorů rovná se větší závislost na zahraničním dodavateli nukleární technologie. Jaderné reaktory jsou navíc předražené a projekt na dokončení socialistických plánů zrušilo i Bulharsko. Česká ekonomika další reaktory nepotřebuje. Pačesova komise spočetla, že zelené zdroje mohou výhledově nahradit dvě třetiny dnešní spotřeby."

Edvard Sequens ze sdružení Calla doplnil:
"Po letech přesvědčování o ekonomické výhodnosti jaderné energetiky najednou ČEZ mluví o veřejné ekonomické podpoře a nachází kladnou odezvu u ministra průmyslu. Jenže je velký rozdíl mezi časově omezenou podporou obnovitelných technologií na začátku jejich rozvoje a sypáním peněz do bezedného jaderného odvětví, které si již štědrou vládní podporu vybralo a po desítkách let na trhu by mělo být konkurenceschopné. Ale není."

Kontakty:
Martin Sedlák, Aliance pro energetickou soběstačnost, tel.: 737 128 471, e-mail: martinxsedlak@gmail.com
Edvard Sequens, Calla, tel.: 602 282 399, e-mail: edvard.sequens@calla.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů