Čtvrtek, 28. března 2024

Aktivisté po rakouské vládě opět žádají značení původu elektřiny

Aktivisté po rakouské vládě opět žádají značení původu elektřiny

Ekologické organizace Global 2000 a Greenpeace po rakouskému kancléři Werneru Faymanovi a vicekancléři Michaelu Spindeleggerovi v otevřeném dopise opět žádají povinné značení původu veškeré elektřiny dodávané koncovým spotřebitelům. Přinejmenším omezena tak má být spotřeba proudu pocházejícího z jaderných elektráren v okolních zemích. Dopis poslali aktivisté před pondělním třetím "protijaderným summitem", což je setkání zástupců vlády, ekologických organizací a elektrárenských společností. Podle agentury APA se očekává dosažení kompromisu v otázce certifikace elektřiny.
V dopise ekologisté rovněž znovu žádají rakouskou vládu, aby podala mezinárodní žalobu na Českou republiku a Slovensko kvůli jaderným elektrárnám Temelín a Mochovce.

Účastníci rakouských protijaderných summitů se shodují v tom, že Rakousko by se mělo zbavit elektřiny z nejasných zdrojů, včetně té pocházející z jaderných elektráren. Rakouská vláda však poukazuje na to, že případný zákaz dovozu zahraniční elektřiny z jádra, což nevládní organizace pokládají za další krok, by narazilo na právní překážky v legislativě EU, což v posudku potvrdila i Evropská komise. Podle expertů je přitom výběrový zákaz dovozu "nevhodného" proudu technicky nemožný.

V nynějším dopise aktivisté tvrdí, že už na prvním protijaderném summitu 1. července 2011 vláda veřejně přislíbila alespoň certifikaci veškerého proudu pro konečného spotřebitele. Rakouský ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner to neodmítá. "Jsme na dobré cestě. Myslím, že se shodneme," řekl ministr deníku Kurier. Ministr předpokládá, že i energetické společnosti se zavážou, že budou koncovým zákazníkům dodávat už jen certifikovaný proud.

Konkrétně nevládní organizace požadují, aby od 1. ledna roku 2014 rakouské přečerpávací vodní elektrárny povinně uváděly informace o "složení" jimi využívané elektřiny. Má se tak zabránit, aby se nestávaly zásobníky "šedého proudu".
Je přitom známo, že tyto elektrárny slouží k vykrývaní okamžitých výkyvů v poptávce po elektrické energii, což významnou měrou dělají právě za jaderné elektrárny, které to nedokážou.
Přečerpávací elektrárny dokážou především noční "nevyužitou" energii použít k akumulaci vody ve svých horních nádržích pro dobu energetické špičky.

Zhruba 15 procent elektřiny proudící do Rakouska je neznámého původu. Tento "šedý proud" nakupují energetické společnosti na burzách v Paříži a v Lipsku a v současnosti ho tvoří jaderná elektřina zhruba z třetiny.
Podle Greenpeace a Global 2000 loni podíl elektřiny z jádra v Rakousku činil čtyři procenta, což je o tři procenta méně než v předchozím roce. Na proud z jádra nadále sázejí energetické společnosti Verbund, Energie Klagenfurt a Kelag.
Rakušané výrobu elektřiny v jaderných elektrárnách odmítli už v roce 1978 v referendu a léta brojí zejména proti jaderným elektrárnám v Česku a na Slovensku. Rakouský dovoz elektřiny z jádra je však stále možný.

Cílem Rakušanů také je, aby alpská republika od roku 2014 více elektřiny vyvážela než dovážela. Tím by se prý jaderné elektřiny automaticky zbavila.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů