Pátek, 29. března 2024

Bez uhlí by Němci na odchod od jádra neměli

Bez uhlí by Němci na odchod od jádra neměli

Brian Ricketts, generální tajemník Euracoalu

Rozhovor

Uhlí hraje v evropské i světové energetice stále nezastupitelnou roli, říká generální tajemník Evropské asociace uhelného průmyslu Euracoal Briana Rickettse. Snaha Evropské unie chránit klima podporou obnovitelných zdrojů je podle něj drahé a ostatní státy EU nenásledují. Evropský průmysl tak ztrácí.

OTÁZKA: HN: Dnes se v Evropě mluví hlavně o obnovitelných zdrojích a jádru, uhlí je někdy vnímáno jako "překonaný" zdroj. Vnímáte tuto změnu?

Fakta a čísla jasně ukazují, že uhlí je mnohem důležitější než jakýkoliv jiný zdroj energie. Ano, obnovitelné zdroje rostou. A rostou rychle, není to ale tak jednoduché. Jsou totiž velmi drahé a roste proti nim i odpor.

Uhlí je tak možná zdrojem minulosti, ale zároveň i budoucnosti. Je na něm postavena třeba dnešní čínská ekonomika, jejíž produkty využíváme i my.

OTÁZKA: HN: Uhlí je ale stále nejšpinavější zdroj energie.

Už neplatí ani historický obraz uhlí jako zakouřeného průmyslu, moderní elektrárny jsou mnohem čistší, než tomu bývalo. Dnes je 99 procent emisí z uhlí odstraněno již v elektrárně.

OTÁZKA: HN: Evropa jde ale směrem obnovitelných zdrojů. Ohrožuje to budoucí roli uhlí?

Jen pokud se stanou cenově konkurenceschopné, a to dnes nejsou. Dnes totiž přežívají jen díky velkým dotacím. A v Německu, Británii nebo i České republice vidíme, že tato podpora klesá, protože byli politici příliš štědří.

OTÁZKA: HN: A jádro? To je také bezemisní zdroj.

To je velmi složité. Problém jádra je to, že nové elektrárny nakonec stojí vždycky víc, než bylo původně slibováno. Nějaké země byly s jádrem úspěšné.

Překvapivě například Finsko, kterému se podařil obchod století. Staví totiž nový reaktor, jehož předražení a prodlení jim musí částečně hradit i francouzská vláda. I u jádra je ale namístě otázka, jestli je cenově konkurenceschopné. Pokud bude, je to dobrý zdroj elektřiny s nízkými emisemi CO2. Ale je tam spousta problémů.

OTÁZKA: HN: V Německu se od jádra odklonili, ale ani výstavba nových uhelných elektráren tam není příliš populární.

Nových elektráren se tam plánuje několik, s celkovým výkonem okolo osmi gigawattů. Bez těchto plánů by si totiž Německo nemohlo odchod od jádra vůbec dovolit.

OTÁZKA: HN: Mluvíte o cenové výhodnosti uhlí. Jak může jeho roli změnit levný břidlicový plyn?

Ten hraje velkou roli hlavně ve Spojených státech, i tam je ale uhlí stále velmi důležité. Nyní je ale na americkém trhu tolik břidlicového plynu, že jeho ceny rapidně klesly. Podle mě je ale tato nerovnováha jen dočasná. Břidlicový plyn přišel tak rychle, že na to trh nebyl vůbec připravený. V Evropě ale tento trend neočekávám, i když trh se může změnit.

OTÁZKA: HN: Omezují dnes státy v Evropě svoji těžbu uhlí?

O jednotném trendu se nedá hovořit, liší se to zem od země. Například Německo s Bulharskem mají dlouhodobé těžební plány. To jim umožňuje i plánovat a investovat.

OTÁZKA: HN: V Česku je další těžba omezena územními limity, hlavně kvůli ochraně přírody. Není to důležitější než zisk?

V každé demokratické zemi se musí vést o věcech, jako jsou vaše limity, řádná diskuse. A stát se musí rozhodnout, co je pro zemi nejlepší. Podle mě je přístup k levné elektřině stěžejní pro rozvoj průmyslu. Vy jste průmyslovou zemí, měli byste tedy uhlí využít.

OTÁZKA: HN: V Česku by ale pokračování těžby znamenalo přesouvání několika tisícovek obyvatel. To je v Evropě běžné?

Jsem Brit a i u nás bylo nutné nějaké menší přesuny obyvatel provádět. Ne v takové míře, jako tomu bylo v Německu, tam se přesouvá několik stovek lidí ročně.

V Británii se ale namísto uhlí hnědého těží černé uhlí, které není územně tak náročné. I tak ale probíhala jednání o přesunech a kompenzacích, někdy více a někdy méně úspěšně.

OTÁZKA: HN: Je tam přesun obyvatel stejným společenským tématem jako v Česku? Na nadnárodní úrovni? Není. Jedná se spíše o debaty lokálního charakteru. Lidé to ale v Británii berou spíše tak, že těžba přináší do regionu peníze a nová pracovní místa, jsou tak ochotnější vzít si kompenzace a postavit nový domov jinde.

OTÁZKA: HN: Jako lobbisté v Bruselu silně vystupujete proti klimatickým cílům EU. Nemůže si ale Evropa dnes dovolit platit za lepší vzduch o něco víc?

Klimatická politika EU je založena na jediném cíli, kterým je omezení emisí a CO2. Je s tím spojeno neuvěřitelné množství legislativy, které omezuje jak těžbu uhlí, tak jeho využívání.

Oboje má udělat život v Evropě čistším a příjemnějším. Například u škodlivých látek to chápeme. Není nic špatného, pokud chcete zajistit Evropanům lepší životní prostředí. Pokud se ale bavíme o CO2, je to mnohem složitější. Protože evropské cíle jsou v globálním měřítku téměř bezvýznamné. Realita je tedy taková, že evropská klimatická politika klima vůbec neovlivňuje.

OTÁZKA: HN: Namísto vypouštění emisí CO

OTÁZKA: 2 do ovzduší se v Evropě mluví o jejich zachytávání a skladování. Má tato technologie budoucnost?

Pokud budeme chtít dosáhnout cílů, které si EU a G8 určily k omezení globálního oteplování, je tato technologie nezbytná. Máte totiž velmi málo možností. Buďto začít využívat méně energie, což není příliš populární a ekonomicky výhodné, nebo můžeme přejít k obnovitelným zdrojům a jaderné energii, což by bylo neuvěřitelné drahé. Anebo můžeme začít vypouštěné emise skladovat.

OTÁZKA: HN: O technologii se dnes ale mluví jako o neefektivní a nákladné.

Musíte se ptát v porovnání s čím. Do cen elektřiny pro zákazníky se to samozřejmě promítne. Je to podle mě ale stále levnější než obnovitelné zdroje či jádro. Plán EU na zachytávání CO2 byl nastaven jako jistý test odhodlání politiků k ochraně klimatu. Pokud v globální oteplování věříte, tak je to krok, který prostě musíte udělat. A musím zde pogratulovat Evropské komisi, která před pár lety vzala miliardu eur a rozdala ji projektům, kterým tak přispěla na pilotní projekty. Při dnešním stavu evropských ekonomik ale může být shánění peněz problematické.

OTÁZKA: HN: Jak náročné jsou tyto klimatické plány pro evropskou ekonomiku?

Evropská unie chce v ochraně klimatu zaujmout vedoucí úlohu. Představuje tak různé nové plány a strategie, které ale předpokládají, že se přidají i ostatní státy. Ale nepřidávají se Spojené státy, stejně tak Čína či Indie. Takže většina světa Evropu nenásleduje. Náklady na snižování různých emisí se tak nemusí našemu průmyslu vyplatit.

OTÁZKA: HN: Evropská komise ale spoléhá na to, že díky podpoře obnovitelných zdrojů vznikne v Evropě "zelená" ekonomika.

Ale to je obrovsky riskantní strategie. Víme, jak silná ekonomika běžně funguje. Je příliš riskantní sázet na to, že lidé změní své návyky. "Zelená" ekonomika navíc zatím není v Evropě příliš úspěšná. Lidé ztrácejí práci v oblasti výroby větrných turbín a v Německu se zavírají i firmy napojené na solární průmysl. Ekonomika musí reagovat na poptávku. Pokud si zákazníci žádají zelenou energii, dobrá. Ale také, pokud si lidé žádají zelenou energii jen proto, že je dnes tak masivně podporovaná, opět tu o žádném trhu nemluvíme. Až tu bude poptávka, navíc globální poptávka, budeme někde jinde.

Realita je dnes taková, že evropská klimatická politika klima vůbec neovlivňuje.

Brian Ricketts
Dříve působil ve společnostech Alstom a UK Coal, roku 2005 nastoupil do Mezinárodní energetické agentury. V roce 2010 se stal generálním tajemníkem Euracoalu, který v Bruselu zastupuje zájmy těžařských firem.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů