Pátek, 29. března 2024

Němce sužuje drahá elektřina, rozchod s jádrem bude bolet

Energetické komplikace: Německo má před sebou posledních deset let s jadernou energetikou. Přechod k obnovitelným zdrojům se ale firmám i lidem citelně prodražuje..

Němce sužuje drahá elektřina, rozchod s jádrem bude bolet

Němci, kteří ještě před rokem bez výhrad podporovali vládní plán na odklon od energie z jádra, cítí rozčarování. Těžce se smiřují se strmě rostoucí cenou elektřiny. Statisíce domácností nejsou schopny zaplatit účty.

Také němečtí podnikatelé považují rostoucí ceny energií za vážnou hrozbu. Vyšší platby za elektřinu výrazně prodražují výrobky proexportně orientované ekonomiky.

Když přitom loni 6. června vláda pod dojmem březnové fukušimské katastrofy rozhodla, že země se do roku 2022 odkloní od jaderných elektráren, většina Němců aplaudovala. Rostly preference strany Zelených, která měla příklon k alternativním zdrojům vždy v plánu, dařilo se i křesťanským demokratům kancléřky Angely Merkelové, která odklon od jádra prosadila. Nyní je to ale jinak. Rozladění Němci viní politiky, že uplynulý rok promarnili v neplodných půtkách.

Kancléřka Merkelová se už dnes pokusí nepříznivý dojem zvrátit. Na schůzce s premiéry 16 spolkových zemí chce prosadit schůdný plán, jak prosadit stovky kilometrů nových rozvodných sítí, které jsou pro plánované uvedení alternativních zdrojů životně důležité. Bude rovněž hledat cestu, jak zprůhlednit a oživit politickou debatu o energetických změnách. Nyní mají odpovědnost v rukách spolkový ministr hospodářství Philipp Rösler ze strany svobodných (FDP) a nový ministr životního prostředí Peter Altmaier ze strany CDU. Komunikace mezi resorty vázla.

Merkelová slibuje, že věci změní k lepšímu. Tísní ji ale čas. Už příští rok v září zemi čekají parlamentní volby, kde bude energetická politika jedním z hlavních témat.

Rostoucí účty

Aminta Secková, devětatřicetiletá aranžérka z berlínské čtvrti Prenzlauer Berg, soudí, že nové platby jsou pro nižší příjmové vrstvy těžkým břemenem. Napřed přijde neplatiči první dopis, za dva týdny další. Za čtyři týdny už zvoní technik, který domácnost odpojí. "Není to nic příjemného, jsem se dvěma syny ve tmě, bez ledničky či televize," stěžoval si Aminta Secková, momentálně nezaměstnaná, týdeníku Der Spiegel.

Za dobu vlády kabinetu Angely Merkelové vzrostly ceny energií o 10 procent. Pro tříčlennou rodinu to bylo jen za loňský rok přes 50 eur navíc, letos si připlatí dalších 105 až 175 eur.

Solární a větrná energie, která by měla energii z jádra nahradit, si vybírá z kapes Němců vysoké částky. Politici se kompenzacemi pro chudší Němce nezaobírali. Nyní už problém nejde přehlížet. "Rostoucí ceny energie se stávají nezvladatelné pro každou desátou domácnost," odhaduje Holger Krawinkel z Asociace německých spotřebitelů.

Spotřebitelské asociace viní především vládní dotace do alternativních energií. Již schválené projekty měly dotace zaručeny na příští dvě dekády. Vláda Merkelové proto usiluje o snížení dotací do alternativních zdrojů.

Stejný problém řeší i jinde. Itálie se letos rozhodla snížit podporu solární elektřiny o 35 procent. Břemeno totiž příliš doléhá na domácnosti a podniky. Se stejným receptem přišlo Španělsko i Česko, kde průměrná česká rodina ročně zaplatí za obnovitelné zdroje v ceně elektřiny přes tisíc korun.

Firmy ztrácejí dech

Vysoká podpora se stala neúnosnou i kvůli nástupu fotovoltaických zařízení z Číny a následném poklesu jejich cen. Alternativní zdroje jsou tak předmětem stále výnosnějšího podnikání, které ale platí domácnosti.

Kancléřka Merkelová chce proto do prázdnin zkrotit nekontrolovatelný solární boom. Garantovanou výkupní cenu chce srazit o 30 procent. S tím se s ní shodne i ministr hospodářství Philipp Rösler ze strany svobodných. Německo podle něj potřebuje snížit nejen dotace do solární energetiky, ale i garantované výkupní ceny.

Producenti solární energie se ale brání. "Pokud se vláda odhodlá k drastickým škrtům, ohroženy budou desetitisíce pracovních míst," uvedl šéf Svazu německého solárního hospodářství Carsten König.

Problémem ale zůstává hlavně kapacita přenosových sítí. Větrné turbíny jsou na severu, při pobřeží Německa. Klíčoví příjemci energie zůstávají v bohatých státech na jihu, především v Bavorsku a Bádensku-Württembersku. Podle expertů potřebuje Německo zhruba 3800 kilometrů nových přenosových sítí a stejná délka stávajících sítí čeká na rekonstrukci. To si vyžádá obří náklady. Výstavba nových sítí přijde na 20 miliard eur.

Někteří ekonomové to považují z příliš vysokou částku. "Dodatečné náklady na výrobu elektřiny postrádají ekonomické opodstatnění, jsou motivovány výhradně ekologickými hledisky," soudí analytik Hubertus Bardt z kolínského Institutu pro německou ekonomiku.

Nestabilní přenosy energie navíc vyvolávají nervozitu také u německých sousedů. Německo-českým setkáním politiků dominují ujištění, že německé problémy nesmí neúnosně zatížit energetickou soustavu u sousedů, jako je Česko.

Němečtí podnikatelé se navíc obávají, že země ztratí s rostoucími cenami energií konkurenceschopnost. "Ceny budou šplhat vzhůru, to bude důsledek energetického obratu," obává se Ansgar Belke, ředitel essenského ekonomického institutu IBES. "Země, jako jsou Spojené státy, využijí levného plynu, zatímco potenciál Německa se sníží."

Výměna ministrů

Kancléřka Merkelová zatím reagovala na rozladění Němců jen výměnou postů. Odešel šéf resortu životního prostředí Norbert Röttgen, nahradil jej Peter Altmeier. Oficiálním důvodem změny byl Röttgenův chabý pokrok v "energetické změně", kterou Němcům Merkelová slíbila.

Kancléřka se nyní snaží zmírnit všeobecné rozladění. Reaguje ale rovněž na zprávy, že v řadách její strany CDU roste opozice vůči plánům na odklon od jádra.

"Musíme najít společnou řeč s majiteli pozemků, kde chystáme nové projekty, které přenesou obnovitelnou energii z německého severu na jih," plánuje nový ministr životního prostředí Peter Altmaier. "Každý by měl cítit uspokojení z toho, že energie bude levná a každému dostupná.


Proč by měl stav německé energetiky zajímat i Česko?

Blackout

Protože je česká distribuční soustava napojena na německou, občas proudí do Čech velké množství německé elektřiny. Děje se to zvlášť v případě, kdy začnou najednou vyrábět elektřinu německé větrné elektrárny na severu země. Například na konci února hrozil Česku blackout, jelikož českou soustavou proudilo v některých hodinách přes 3500 megawattů elektřiny, třiapůlnásobek obvyklého množství. Celkový současný výkon větrných elektráren v Německu je kolem třiceti tisíc megawattů.

Cena silové elektřiny

Část účtu za elektřinu se skládá z takzvané silové elektřiny. Právě její cena v Česku stoprocentně opisuje cenu silové elektřiny na německé burze. Poslední vývoj cen silové elektřiny v Německu je pro Česko v současnosti pozitivní, jelikož cena za elektrickou energii na burze kvůli nízké poptávce dlouhodobě klesá. Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky je však její vývoj nevyzpytatelný. A protože výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů závisí na přírodních podmínkách, může být cena na burze kolísavá stejně jako její výroba.

14 MILIARD EUR

budou letos náklady německých spotřebitelů za podporu obnovitelných zdrojů. Hlavně to přispívá k vysokým cenám elektřiny - podle Eurostatu měly loni německé domácnosti druhé nejvyšší ceny elektřiny v EU po Dánsku. Ceny elektřiny pro průmysl byly loni v Německu šesté nejvyšší v unii.

55 000 MW

Takového instalovaného výkonu by měly letos dosáhnout německé větrné a solární elektrárny. To je pro srovnání instalovaný výkon 27 Temelínů.

Německo na odchodu od jádra

Německý parlament loni rozhodl, že do roku 2022 se země zbaví všech jaderných elektráren. V posledních měsících ale sílí odpor průmyslu, který tvrdí, že cena za přechod k obnovitelným zdrojům bude znamenat snížení konkurenceschopnosti Německa.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů