Čtvrtek, 28. března 2024

Inovativní reaktor typu EPR od Arevy

Inovativní reaktor typu EPR od Arevy

Reaktor EPRTM: evoluční konstrukce splňující požadavky na špičkovou technologii

Jedná se o tlakovodní reaktor (PWR) 1650 MWe, jež je prvním tlakovodním reaktorem generace III+, který se má ve světě postavit. Reaktory EPRTM jsou vysoce inovativní a zároveň se opírají o solidní a prověřenou technologii. Jejich optimalizovaná konstrukce je od počátku výsledkem spolupráce se zákazníky a s orgány dozoru nad bezpečností.

Reaktor na vysokém stupni vývoje

Konstrukce reaktoru EPRTM je výsledkem desítek let programů pokročilého výzkumu a vývoje, zejména programů organizovaných Francouzskou komisí pro atomovou energii (CEA) a Výzkumným střediskem v německém Karlsruhe. Reaktor je přímým nástupcem vyzkoušených a osvědčených reaktorů francouzské firmy AREVA (N4) a německé firmy Siemens (KONVOI), nejmodernějších a nejvýkonnějších reaktorů provozovaných ve Francii a v Německu. Při navrhování reaktoru EPRTM se navíc uplatnily i připomínky francouzských a německých bezpečnostních orgánů. Přínosem při jeho projektování bylo i aktivní zapojení evropských společností jaderné energetiky (EDF, E.ON, ...), které spolupracovaly už v počátečních etapách, při kterých se vytvářila koncepce zařízení.

Lídr nejmodernější technologie

Výsledkem je optimalizovaný reaktor EPRTM, který splňuje vyšší požadavky na bezpečnost jaderných elektráren nové generace, a přitom umožňuje vyrábět elektřinu za vysoce konkurenceschopnou cenu. Reaktor, který je výsledkem nejmodernějších procesů průběžných inovací, nabízí tyto výhody:

  • Axiální ekonomizér napájecí vody v každém parogenerátoru umožňuje zvýšit tlak páry v sekundárním okruhu a tím i účinnost celého závodu;
  • Těžký reflektor kolem aktivní zóny reaktoru snižuje spotřebu uranu;
  • Vnější plášť chrání reaktorovou halu, sklad vyhořelého paliva a dva ze čtyř ochranných objektů proti nárazu velkého letadla;
  • Lapač aktivní zóny umožňuje pasivním způsobem zachytit, zadržet a dochladit materiál roztavené aktivní zóny, dojde-li vinou totální ztráty chlazení reaktoru k porušení vlastní reaktorové nádoby - tzv. případ těžká havárie typu LOCA;
  • Bezpečnost zvyšuje čtyřnásobně redundantní ochranný systém ovládaný počítačem z uživatelsky přívětivé dozorny, který poskytuje komplexní informace v reálném čase.

Měření a regulace (I&C): řízení elektrárny

Uspořádání systému měření a regulace (MaR, I&C) a souvisejících zařízení plně vyhovuje danému procesu, zajišťuje jadernou bezpečnost a plní požadavky provozu. Subsystémy MaR využívají technologii TELEPERM XS a digitální platformu MaR, kterou firma AREVA vyvinula se zaměřením na bezpečnost a vysokou spolehlivost jednotlivých funkcí jaderných zařízení.

Systém AREVA TELEPERM XS je první bezpečnostní digitální systém MaR, který získal schválení Americké komise pro atomovou energii (NRC). Systém je v současné době licencován pro použití v Argentině, Bulharsku, Číně, Finsku, Francii, Německu, Maďarsku, Slovensku, Španělsku, Švédsku a Švýcarsku.

Měření a regulace s orientací na bezpečnost

Soustava MaR a její zařízení, která řídí činnost bezpečnostních systémů reaktoru EPRTM, vyhovuje zásadám redundance (zálohování jednotlivých systémů), diversifikace (rozčlenění systémů) a separace (oddělení jednotlivých částí systému). Výsledkem je systém MaR, který je schopen zůstat v provozu i při výpadku jednoho ze svých kanálů v důsledku poruchy a nedostupnosti druhého kanálu v důsledku probíhající preventivní údržby.

Celosvětový průběh získávání licencí

Jakost technologie reaktoru EPRTM se odráží i v průběhu řízení pro získání licence světové třídy: reaktor už obdržel licence a byl schválen těmi nejnáročnějšími světovými organizacemi, mimo jiné dozorovými orgány ve Francii, Finsku a v Číně, které všechny vystavily pro reaktor stavební povolení.

Zařízení splňuje kritéria technických specifikací vydaných evropskými elektrárenskými společnostmi a Americkým ústavem pro výzkum elektrické energie.

Reaktor EPRTMuž získal stavební povolení od:

  • finské elektrárenské společnosti Teollisuuden Voima Oy (TVO), která podepsala s firmou AREVA a s konsorciem Siemens smlouvu, podle níž mají tyto společnosti postavit na klíč jeden blok EPRTM ve finském závodě Olkiluoto.

Stavební povolení bylo získáno v únoru 2005.

  • 23. ledna 2007 objednala společnost EDF od firmy AREVA stý jaderný reaktor, který se nyní staví ve francouzské elektrárně Flamanville.

Stavební povolení bylo uděleno 10. dubna, 2007.

  • 6. listopadu 2007 podepsala AREVA v rámci dohody o dlouhodobé spolupráci se společností CGNPC smlouvu na dodávku dvou jaderných bloků EPRTM pro novou elektrárnu v čínském městě Taishan.

Stavební povolení bylo uděleno v srpnu 2009.

Konstrukce reaktoru EPRTM je nyní posuzována i v dalších zemích:

  • ve Spojených státech zkoumají provozovatelé technologii EPRTM ve snaze rozvinout své vlastní výrobní kapacity. K tomu účelu zahájili koncem prosince 2007 licenční řízení k získání Projektového osvědčení a Kombinované provozní licence.
  • v říjnu téhož roku bylo zahájeno řízení k získání Projektové licence (Obecné posouzení návrhu) ve Spojeném království a v dubnu roku 2008 si společnost E.ON vybrala reaktor EPRTM jako svůj referenční návrh pro všechny nové jaderné elektrárny v zemi.

Nyní probíhá výstavba čtyř reaktorů EPRTM:

  • Olkiluoto, Finsko: výstavba probíhá od konce roku 2005 - budoucím provozovatelem je firma TVO.
  • Flamanville, Francie: výstavba probíhá od poloviny roku 2007 - budoucím provozovatelem je firma EDF.
  • Taishan, Čína: od srpna 2008 jsou ve výstavbě dva reaktory - budoucím provozovatelem je čínská korporace Guangdong Nuclear Power.

Reaktor EPRTM, který se těší důvěře po celém světě a vyznačuje pozoruhodnými inovacemi, nabízí velmi vysoký výkon, vysokou provozní účinnost a ekonomickou konkurenceschopnost

Více na:http://cz.areva.com/CZ/home-108/reaktor-eprevolun-konstrukce-splujc-poadavky-na-pikovou-technologii.html

ZDROJ: cz.areva.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů