Pátek, 19. dubna 2024

Většina Němců i přes zdražování proudu podporuje odklon od jádra

Většina Němců i přes zdražování proudu podporuje odklon od jádra

Jen necelá třetina Němců by si přála vrátit loňské rozhodnutí německé vlády úplně opustit využívání jaderné energie. Téměř dvě třetiny ho nadále považují za správné, a to i navzdory rostoucím cenám elektřiny kvůli přechodu na obnovitelné zdroje. Vyplynulo to z výsledků průzkumu pro dnešní vydání německé zpravodajského časopisu Stern.

Podle nich by odklon od jádra chtělo vrátit 29 procent respondentů, pro pokračování je 64 procent. Už méně jsou Němci přesvědčeni, že se "energetickou revoluci" podaří dokončit do plánovaného roku 2022. Věří tomu 49 procent, skeptických je 46 procent.

Masivnější využívání alternativních zdrojů energie, především solárních a větrných elektráren, se ale negativně promítá do ceny elektřiny pro koncové odběratele, zejména domácnosti. Producenti "zeleného proudu" v Německu mají totiž výkupní ceny od státu garantované na 20 let dopředu, a to ve výši, která přesahuje ceny na trhu. Tyto státní dotace pak v podobě takzvané ekologické přirážky zdražují elektřinu pro spotřebitele.

V příštím roce má tato přirážka vzrůst téměř o polovinu, což podle odhadů může zvýšit účty za proud až o 11 procent, nejvíce za posledních deset let. Běžná německá domácnost tak v roce 2013 zaplatí za elektřinu zhruba o sto eur více než letos.

S tím nebude mít podle průzkumu pro Stern problémy 47 procent Němců. Naopak 36 procent očekává, že jim zdražení proudu "nějaké problémy" přinese a 13 procent Němců se obává, že už nebudou schopni účty za elektřinu zaplatit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů