Úterý, 16. dubna 2024

ČEZ zatím nesmí podepsat smlouvu s vítězem na dostavbu Temelína

ČEZ zatím nesmí podepsat smlouvu s vítězem na dostavbu Temelína

Společnost ČEZ zatím nesmí podepsat smlouvu s případným vítězem tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal předběžné opatření. Věcí se zabývá na podnět francouzské Arevy, která byla z tendru vyloučena. Její návrh na zastavení zadávacího řízení ale ÚOHS zamítl, ČEZ může pokračovat v posuzování nabídek japonsko-amerického Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200. ČTK to dnes řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. ČEZ uvedl, že verdikt úřadu tendr nezdrží.
"Pokud zjistíme, že nabídka Arevy byla v pořádku, vrátí se tendr do fáze posouzení všech nabídek," uvedl Rafaj. Podle něj je na firmě ČEZ, jaký postup zvolí. "Smlouvu jsme plánovali uzavřít až na konci příštího roku, takže to nepředstavuje zdržení v posuzování nabídek, ani v celém procesu tendru," reagoval na předběžné opatření ÚOHS mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

"Informaci jsem zaregistrovali, pokračujeme dál ve své práci," uvedl v reakci na krok antimonopolního úřadu mluvčí Konsorcia MIR.1200 Aleš Pospíšil.

Český vyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška ČTK řekl, že se toto rozhodnutí antimonopolního úřadu čekalo. "Je to logický a korektní krok," dodal. "Pokud je celý proces nastavený dobře, a nyní jde jen o posuzování splnění požadavků ze strany jednoho ze soutěžících subjektů, není důvod ke zrušení celého zadávacího řízení," doplnil Miroslav Hájek z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners. "Předběžné opatření Arevě zajistí, že konečná smlouva nemůže být uzavřena," podotkl.

Odvolání francouzské Arevy v tendru na dostavbu Temelína dorazilo na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže začátkem listopadu. Úřad zatím sestavil speciální tým, který se zakázkou bude zabývat. Dobu, v jaké rozhodne, zatím odhadovat nechce. Případ je příliš rozsáhlý.

Také podle analytika J&T Banky Bohumila Trampoty je velmi těžké spekulovat, jak dlouho bude ÚOHS tendr zkoumat. "Jedná se na naše poměry o velkou zakázku. Nicméně vyřazený z tendru, francouzská společnost Areva, avizoval, že se bude odvolávat k evropským institucím. Zpoždění u takto velkého projektu se samozřejmě může stát. Nicméně z pohledu napadení tendru vyřazeným účastníkem Arevou, (kdy nedostatky nabídky byly údajně opravdu zásadního charakteru), neočekávám, že by se mel tendr zrušit nebo zastavit," řekl Trampota serveru E15.cz.

Velikostí zadávací dokumentace, která zahrnuje 60.000 stran, jde o nejrozsáhlejší veřejnou zakázku, jakou kdy ÚOHS prošetřoval. Nabídka Arevy má také několik tisíc stran. Případ si vyžádá zpracování řady znaleckých posudků či expertních vyjádření.

Areva brojí proti svému vyloučení z tendru. Chce, aby úřad detailně přezkoumal rozhodnutí společnosti ČEZ z 5. října, kterým česká energetická firma francouzskou společnost z tendru vyřadila. ČEZ tehdy oznámil, že Areva nenaplnila v nabídce zákonné a další požadavky na stavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína. Na konci října ČEZ zamítl odvolání francouzské firmy.

Konkrétní důvody pro vyřazení Arevy z tendru ČEZ ani francouzská společnost nesdělily. Po vyřazení Arevy zůstávají v tendru na dostavbu Temelína pouze Westinghouse a Konsorcium MIR.1200, které tvoří Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.

Filip Vrána

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů