Pátek, 19. dubna 2024

STEM: Podpora jaderné energie mezi Čechy dále vzrostla

STEM: Podpora jaderné energie mezi Čechy dále vzrostla

Rovné dvě třetiny Čechů podporují podle aktuálního průzkumu agentury STEM další rozvoj jaderné energetiky v tuzemsku, což je o čtyři procentní body více než v květnu. Současně klesá i podíl respondentů, kteří věří v nahraditelnost jaderné energie jinou. Tomu odpovídá také rostoucí podpora dostavby Jaderné elektrárny Temelín.

Výsledky průzkumu potvrdily, že se nadále rozptylují pochybnosti vyvolané loňskou havárií v japonské elektrárně ve Fukušimě, po které se míra podpory jaderné energetiky v České republice propadla na polovinu. Přesto současná podpora jádra stále nedosáhla mezi obyvateli Česka vrcholu z roku 2009, kdy se pro její rozvoj vyslovilo více než 70 procent lidí.

Klesá naopak míra podpory obnovitelných zdrojů energie. Aktuální průzkum ukázal, že 44 procent Čechů si myslí, že jaderná energie je nahraditelná. Ještě v květnu přitom mělo tento názor 48 procent Čechů, po havárii v Japonsku to bylo 52 procent, avšak v roce 2009 jen 42 procent.

Jedním z argumentů, které výrazně posilují podporu rozvoje jaderné energetiky, je obava, že energetická závislost by pro zemi představovala bezpečnostní riziko. Obavu z tohoto rizika sdílejí stabilně asi tři čtvrtiny Čechů. O něco větší podíl Čechů pak považuje Temelín za moderní elektrárnu, srovnatelnou s nejlepšími elektrárnami ve světě.

Pokud by se v referendu hlasovalo o výstavbě nových jaderných bloků v Temelíně, zúčastnilo by se ho 67 procent občanů. Z nich by pro výstavbu nových jaderných bloků bylo 76 procent. Z celé populace by tak hlasovalo pro dostavbu Temelína 65 procent lidí. V obou variantách je to zřetelný vzestup od letošního května, kdy bylo pro dostavbu Temelína z celé populace 60 procent a z pravděpodobných účastníků referenda 70 procent osob.

V Česku nyní fungují čtyři jaderné bloky v Jaderné elektrárně Dukovany a dva v elektrárně Temelín. Tam společnost ČEZ chystá výstavbu dalších dvou bloků. Letos firma v tuzemských jaderných elektrárnách předpokládá rekordní výrobu elektřiny.

Průzkumu STEM se mezi 27. říjnem a 5. listopadem zúčastnilo 1062 respondentů starších 18. let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů