Čtvrtek, 28. března 2024

Musíme najít náhradu za energii z jádra

Martin Zeil, bavorský ministr hospodářství

Musíme najít náhradu za energii z jádra

Bavorské recepty na evropskou malátnost. Ministr hospodářství prosazuje intenzivní investice do nových technologií i podporu středně velkých firem

Rozhovor

Stabilita eura je nesmírně důležitá, proto ji země eurozóny nesmí ohrozit nezodpovědnou fiskální politikou, soudí bavorský ministr hospodářství, dopravy a technologií Martin Zeil. Bavorsko podle něj cítí solidaritu se zadluženými státy EU, pomoc ale musí být provázána s nutnými reformami.

OTÁZKA: HN: Bavorsku se daří, má nejnižší nezaměstnanost ze 16 spolkových zemí, v čem je právě bavorská ekonomika tak silná?

Bavorský úspěch je založen na nových výrobcích a službách. Naše politika je zaměřena do budoucnosti, a dává proto přednost inovacím a investicím. Příkladem je budování vysokorychlostního internetového připojení, které významně podporujeme z našich prostředků. Inovace nám umožňují udržovat vyrovnaný rozpočet. Tuto trojici našich zásad - spoření, umořování dluhů a investování - rozhodně můžeme doporučit i jiným - nyní, v době evropské dluhové krize.

OTÁZKA: HN: Bavorskou ekonomiku táhnou nové technologie, výrobci laptopů. Jsou stejně tak důležité i velké firmy, jako jsou BMW, Audi či Siemens?

Bavorské hospodářství se vyznačuje vyváženou směsicí velkých koncernů a malých "skrytých šampionů" středního stavu. Každé druhé euro v bavorském průmyslu přitom vydělají firmy v zahraniční. K tomu významně přispívají i naši známí výrobci aut. Na hospodářské síle se však značně podílí i strojírenství a elektrotechnika. K tomu přistupují ještě silné impulzy ve všech důležitých oblastech technologií budoucnosti. Široký mix oborů a směsice velkých a malých podniků je součástí našeho úspěšného modelu.

OTÁZKA: HN: Německým fenoménem je Mittelstand, tedy menší a střední firmy. Jakou mají podporu zemské vlády?

Malé a střední firmy tvoří s více než 90 procenty všech podniků páteř našeho hospodářství. Bavorská vláda se zajímá o jejich potřeby. Počínaje kreditními programy pro střední stav přes propojení v klastrech, vydávání poukázek na inovace až po podporu na míru pro vstup na zahraniční trhy.

Solidarita s Evropou

OTÁZKA: HN: Rychle rostoucí Bavorsko cítí nedostatek kvalifikovaných sil, jsou tedy vítáni zájemci třeba z Řecka či Itálie, kteří hledají v Německu příležitost?

Nadměrný růst Bavorska ani v minulosti nebyl možný bez přistěhovalců. Naším vyhlášeným cílem je vytvořit v Bavorsku vstřícné prostředí pro odborníky z celého světa - a je jedno, zda přichází z jižní, severní, západní nebo východní Evropy, nebo z úplně jiných kontinentů. O to se zasazuji.

Aktuálním příkladem je náš nový internetový portál (www.work-in-bavaria.de). Zde se mohou zahraniční odborné síly informovat o životních a pracovních podmínkách v Bavorsku, hledat vhodnou práci a získat různé tipy týkající se témat, jako je pobytové právo, přistěhování a stěhování. Kromě toho jsme zahájili iniciativy pro odborné pracovníky "Study and Stay in Bavaria" a "Return to Bavaria".

OTÁZKA: HN: Bohaté Bavorsko je často popisováno jako oběť dvojích transferů. Jednak ve prospěch chudších spolkových zemí, jednak ve prospěch jižního křídla eurozóny. Je to těžké vysvětlit bavorským voličům?

Bavorsko je solidární, jak s ostatními spolkovými zeměmi, tak i s evropskými státy, sužovanými krizí. Jako hospodářsky silná země cítíme odpovědnost vůči státům eurozóny, které se potýkají s horou dluhů a strukturálními problémy. Pomoc však musí být spojena s konsolidací a reformními opatřeními přijímacích zemí. Proto stále tlačíme na provádění přísných strukturálních reforem v Evropě a přeměnu našeho systému finančního vyrovnání mezi spolkovými zeměmi, které by daly přijímacím zemím více podnětů k šetrnosti.

OTÁZKA: HN: Někteří politici z Křesťansko-sociální unie (CSU), vašeho koaličního partnera v Bavorsku, se vyjadřují poměrně tvrdě vůči politice EU, je těžké se střetávat s populismem v čase vážné krize eurozóny?

Téma evropské dluhové krize je příliš vážné, než aby se vtěsnalo do populistické pózy. Myslím, že bychom měli zachovat chladnou hlavu a nenechat se odvést ojedinělými nevhodnými polemikami některých lidí, kteří mají odpovědnost, od správného kurzu. Musíme umět přednést naše jasné a oprávněné postoje pro řešení evropské dluhové krize, aniž bychom debatě určili nerozumný, či dokonce nacionalistický tón. Celkově se však podle mě v německé veřejnosti diskutuje o evropské krizi velmi věcně a při vědomí naší evropské sounáležitosti.

OTÁZKA: HN: Podle posledního průzkumu společnosti Dimap si 60 procent Němců myslí, že euro je pro ně osobně nevýhodné. Máte pocit, že nepříznivé nálady vůči euru jsou na vzestupu?

Ne, to si nemyslím. Mnoho Němců sice se zavedením eura nejdříve pocítilo lítost nad ztrátou své milované marky a subjektivně cítilo, že se všechno zdražilo. A protože obava z inflace ze zkušeností dvou velkých měnových krizí je hluboce zakořeněna v národní paměti, bylo mnoho lidí vůči euru skeptických. Pohled na statistiku však ukazuje, že vnímání inflace nemá vůbec nic společného s realitou. Možná musíme ještě více objasňovat, že hospodářský úspěch Německa závisí do velké míry na EU a na úspěchu hospodářské a měnové unie.

OTÁZKA: HN: Německý ministr financí Wolfgang Schäuble se vyslovil, že bez eura by bylo Německo chudší. Máte stejný názor?

Naprosto souhlasím s naším ministrem financí. Úspěch eura je v našem nejbytostnějším zájmu a slouží blahobytu celé Evropy. Euro však nesmí sloužit jako prostředek k tomu, aby se EU vyvíjela k transferové unii s ohromnými dluhy a nakonec slabou hospodářskou dynamikou. Stabilitu eura nesmíme dát v sázku lehkomyslnou expanzivní peněžní politikou. Odoláme-li tomu, pak je euro nejlepším přínosem k růstu, blahobytu a také ke srůstání Evropy.

Odklon od jádra

MEZITITULEK: HN: Poslední německá jaderná elektrárna skončí v roce 2022. Bavorsko je přitom na jihu Německa, alternativní zdroje na severu. Je to problém?

Změna energetické politiky je pro Bavorsko a pro celé Německo jedním z největších a nejdůležitějších úkolů v příštích deseti letech. Musíme najít náhradu pro mizející podíl jaderné energie při výrobě elektřiny. K tomu chceme zvýšit podíl obnovitelných energií na spotřebě elektřiny asi na 50 procent v roce 2021 a zajistit vybudování nových, vysoce efektivních plynových elektráren, které ztlumí přirozené kolísání při výrobě obnovitelných energií.

Zároveň trváme na našem cíli ochrany klimatu, tedy zredukovat emise CO2 na méně než šest tun na hlavu a rok. V Bavorsku jsme na nejlepší cestě: již okolo 30 procent spotřeby elektřiny získáváme z obnovitelných zdrojů. Bavorsko je ostatně "fotovaltickou zemí par excellence", protože kolem třetiny fotovoltaických elektráren instalovaných v Německu se nachází v Bavorsku.

OTÁZKA: HN: V Německu směřuje 75 procent vyrobené energie do průmyslu, který je závislý na stabilních dodávkách. Kritici říkají, že ani solární, ani větrné elektrárny zatím v tomto nejsou zárukou...

Ústředním tématem je energetická bezpečnost, za niž jsem jako ministr pro energetiku odpovědný. Právě na jihu Německa je situace již dnes napjatá. S každou další elektrárnou, která je odpojena, je situace se zásobováním kritičtější. Potřebujeme proto naléhavě dodatečné flexibilní, regulovatelné plynové elektrárny. Nutně potřebujeme takzvaný kapacitní mechanismus - a čas tlačí.

OTÁZKA: HN: Jak velké je riziko výpadků energie?

Energetická bezpečnost a dostupná elektřina jak pro hospodářství, tak pro domácnosti jsou hlavními cíli bavorské energetické politiky. Naše podniky jsou v mezinárodní konkurenci odkázány na dostupnou elektřinu. Tato skutečnost se projevuje i v rozhodování o umístění sídla firmy a o investicích. V mnoha regionech Bavorska závisí každé čtvrté pracovní místo na energeticky intenzivním výrobním oboru.

Vždy jsem poukazoval na to, že hodinový celoněmecký výpadek elektřiny v jednom zimním pracovním dni přijde asi na jednu miliardu eur. V případě energetické bezpečnosti proto vedeme riskantní závod s časem. V roce 2015 a 2017 se odpojí od sítě další dvě bavorské jaderné elektrárny, Grafenrheinfeld a Gundremmingen blok B. Nejpozději v té době budeme stát před vážným nedostatkem. Proto potřebujeme pro hospodářsky silný jih Německa rychle náhradní kapacity při výrobě elektřiny, přenosové sítě vhodné pro nové výrobní struktury a nové úložné kapacity.

OTÁZKA: HN: Vládní podpora alternativních zdrojů zatím nevypadá příliš tržně, co o tom soudíte?

Zákon na podporu obnovitelných zdrojů, zavedený v Německu před více než deseti lety, počítá se zákonně garantovanou výkupní cenou elektřiny ze zařízení na obnovitelné energie, které mají platit provozovatelé sítí. Vyšší náklady, které tím vzniknou, se rozdělí na spotřebitele elektřiny. Jako nástroj pro uvedení nových technologií byl tento zákon velmi úspěšný.

Odvrácenou stranou tohoto úspěchu však byly náklady na poplatky za energii z obnovitelných zdrojů. Vzrostly natolik, že již činí asi dvacet miliard eur ročně a zatěžují spotřebitele 5,3 centu za kilowatthodinu.

Potřebujeme proto naléhavě zásadní reformu tohoto zákona a přechod od státního řízení cen na množstevní řízení, otevřené inovacím a technologiím, při němž by se stát omezil na to, že by stanovil dodavatelům elektřiny určité podíly elektřiny z OZE. Na jakém místě a jakou technologií by se tato elektřina vyráběla, by se pak rozhodlo v celoevropské soutěži. Potřebujeme evropský vnitřní energetický trh - také a právě u obnovitelných energií.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů