Sobota, 20. dubna 2024

Dejte šanci bioodpadu

Dejte šanci bioodpadu

Více než 40% odpadu, který končí v běžných popelnicích, tvoří bioodpad. Na skládkách se rozkládá bez přístupu vzduchu a vznikají tak skleníkové plyny, které přispívají ke změnám globálního klimatu. Zároveň se Česká republika stejně jako jiné státy potýká se snižováním kvality zemědělské půdy, které chybí organická hmota. Nejen na tato fakta, ale především na rozumné a snadné řešení poukazuje kampaň DEJTE ŠANCI BIOODPADU! občanského sdružení Ekodomov.

Cílem kampaně, která právě probíhá, je upozornit veřejnost na nutnost a přínosnost třídění bioodpadů přímo v domácnostech a zejména nabídnout snadné řešení. "Často se setkáváme s názorem, že třídit bioodpady je časově i prostorově náročné a nedá se to dělat např. v bytě v paneláku. V kampani proto poukazujeme na různé způsoby třídění bioodpadu či kompostování vhodné nejen pro lidi, kteří mají k dispozici vlastní zahradu," přibližuje zaměření kampaně Tomáš Hodek z Ekodomova.

Kampaň se opírá o rozsáhlý webový portál biosance.cz, který nabízí řešení pro každého. Dozvíte se z něj, jak kompostovat v rodinném domě, na sídlišti nebo dokonce, jak se k tomuto tématu postavit ve vlastní firmě. Na stránkách nechybí ani kompletní informace o tom, proč je důležité dodržovat jistá pravidla zacházení s bioodpady a jaké jsou jeho přínosy.

"Věříme, že prostřednictvím informací v médiích a spotové kampaně, která probíhá na všech kanálech České televize, dostaneme téma bioodpadu blíže lidem, a za chvíli jim bude trapné vyhazovat do směsného odpadu ohryzek od jablka stejně jako PET láhev od minerálky," dodává Hodek.

Ekodomov se kromě osvětových kampaní zaměřených na širokou veřejnost zabývá evropskou legislativou týkající se odpadů, z ní vyplývajícími závazky a monitoringem jejich naplňování. Kampaň DEJTE ŠANCI BIOODPADU, tak upozorňuje i na další rizika. Vstupem do Evropské unie se Česká republika zavázala snižovat množství bioodpadů ukládaných na skládky komunálního odpadu. Ke snížení má dojít již v roce 2010. Podle dostupných statistik MŽP je v současné době vysoce pravděpodobné, že Česká republika tyto závazky nesplní a bude muset uhradit vysokou pokutu.


Kampaň DEJTE ŠANCI BIOODPADU, byla podpořena Státním fondem životního prostředí, Magistrátem hl.m. Prahy a Ústeckým krajem. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.


Pro více informací se obraťte na Tomáše Hodka

Tel. 733 511 005

E-mail tomas.hodek(at)ekodomov.cz

Problematika bioodpadů vstoupila do odpadového hospodářství se vstupem České republiky (ČR) do Evropské unie (EU), kdy jsme harmonizovali naši legislativu s legislativou EU. Do české legislativy tak byla implementována směrnice EU 99/31EC ze dne 26. dubna 1999 o skládkách odpadů, která členským státům ukládá povinnost, aby nejpozději v roce 2020 bylo množství biologicky rozložitelných odpadů ukládaných na skládky sníženo na 35 % množství uloženého na skládky v referenčním roce 1995. Důvodem tohoto opatření je ochrana životního prostředí před nepříznivými dopady, které má ukládání nestabilizovaného bioodpadu na skládky. Jedná se především o zápach a emise skleníkových plynů (zejména metanu), nebezpečí toxických výluhů a ztrátu organické hmoty z půdy.


Nejjednodušší a nejlevnější způsob zpracování bioodpadu představuje domácí a komunitní kompostování. Podpora a rozvoj domácího a komunitního kompostování, zvláště, pokud je sběr koncipován na dobrovolné bázi, se však neobejde bez osvětové kampaně, která by měla být zvláště při zahájení sběru intenzivní.


Související zprávy nebo stránky:
Osvětová kampaň Dejte šanci bioodpadu! - 09-03-09 13:04

Související odkazy:

www.biosance.cz


Související soubory:
TZ_Dejte_sanci_biodpadu.doc
TZ_Dejte_sanci_biodpadu.pdf


<-- Zpět na: Ekodomov

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů