Úterý, 23. dubna 2024

Kompostujte s Knoflíkem - slavnostní uvedení druhého knoflíkového komunitního kompostéru do života

Kompostujte s Knoflíkem - slavnostní uvedení druhého knoflíkového komunitního kompostéru do života

Druhý komunitní kompostér v Praze 9 - Vysočanech díky podpoře nadace OKD.

Již druhý komunitní kompostér v Praze 9 - Vysočanech bude slavnostně uveden do svého kompostovacího života 22. prosince 2009 v 16 hodin v Praze 9 - Vysočanech občanským sdružením Kulturní a mateřské centrum KNOFLÍK v rámci projektu ŠLUPKA NA DRUHOU ANEB KOMUNITNÍ KOMPOSTOVÁNÍ S KNOFLÍKEM. Projekt byl podpořen částkou 25.000 Kč Nadací OKD v rámci projektu Pro budoucnost.

Komunitní kompostování s KMC Knoflík začalo díky podpoře Městské části Praha 9 a spolupráci s o. s. Ekodomov dne 1. 4. 2009 umístěním prvního komunitního kompostéru v Čihákově ulici č. 18. Týmu rodičů z mateřského centra Knoflík se tehdy podařilo pokročit od nápadu k realizaci myšlenky komunitního kompostování, najít místo a finance pro kompostér, oslovit zájemce o komunitní kompostování nejen z řad návštěvníků centra, ale i obyvatel okolních domů. Projekt se rozjel velmi úspěšně, zájemci přibývají, kompostér se plní.

Rozhodli jsme se tedy získat peníze na druhý kompostér a zajistit místo, kde by mohl sloužit dalším zájemcům o komunitní kompostování.

Potřebné finance jsme získali díky grantové podpoře Nadace OKD, programu Pro budoucnost, umístění kompostéru na svém pozemku umožnil Magistrát hl. m. Prahy, kompostér vyrobilo truhlářství Zima ze Všeradic.

Cílem projektu je ekologické nakládání s bioodpady, kompostování, které je, jak dokazuje úspěšné fungování prvního kompostéru, možné i v městské zástavbě činžovních domů. Velmi důležitý je také sociální a komunitní dopad projektu. KMC Knoflík oslovuje rodiče s dětmi, návštěvníky centra Knoflík i obyvatele Prahy 9 - ti všichni se do realizace projektu mohou zapojit a zapojují.

KMC Knoflík se i dalšími aktivitami podílí na hospodárném a ekologicky šetrném nakládání s odpady - běžnou praxí je třídění a sběr hliníku, papíru, plastů, víček od PET lahví, drobných elektrospotřebičů a bioodpadu přímo v centru Knoflík.

Ve spolupráci s MČ P9 byly umístěny nádoby na třídění hliníku a PET víček také ve vestibulu radnice. Sběrné nádoby byly zakoupeny rovněž díky grantu Nadace OKD.

V rámci projektu Pro budoucnost Nadace OKD budeme pokračovat oslovením mateřských škol na Praze 9, jimž chceme zprostředkovat naše zkušenosti s kompostováním a seznámit je s možností umístění kompostéru při mateřské škole a s dalšími ekologickými projekty pro děti. Nedílnou součástí projektu komunitního kompostování bude také setkávání těch, kteří společně kompostují, a slavnost u příležitosti rozdělování první kvalitní zeminy vytvořené komunitním kompostováním spojená se společným sázením stromů ve Vysočanech ve spolupráci s radnicí MČ Praha 9.

Komunitní kompostér, zaručující všechny potřebné funkce (uzamykatelný, nezamrzající, eliminující zápach, provzdušněný a další), bude tedy umístěn díky KMC Knoflík a podpoře Nadace OKD od prosince 2009 v ulici Na Břehu 1 ve Vysočanech, u dřevěného mostku přes Rokytku.

Zájemci o kompostování se mohou hlásit na knoflíkových kontaktech:

Eliška Kasinová 605 806 230, Zuzana Zadrobílková 731 850 470

kmc.knoflik(at)seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů