Pátek, 19. dubna 2024

Sběr bioodpadu zatím v ověřovací fázi, například v Tišnově

Sběr bioodpadu zatím v ověřovací fázi, například v Tišnově

Problematika bioodpadů leží na samotných obcích a městech. Zatím se však pouze diskutuje o tom, jakým systémem se bude provádět jejich sběr. Ministerstvo životního prostředí v současnosti pracuje na tezích jak řešit jejich sběr, třídění a zpracování. Uvedl na tiskové konferenci Svazu měst a obcí ČR jeho místopředseda Dan Jiránek.
Bioodpad je majoritní součástí biologicky rozložitelných komunálních odpadů (po vyčlenění papíru, textilu apod.) Lze jej rozdělit na dva základní druhy - na zahradní odpad (tráva listí větve apod.) a kuchyňský odpad, který obsahuje převážně zbytky jídel. Nejjednodušším způsobem je třídění bioodpadu přímo v domácnostech a obcích, které lze realizovat několika způsoby. Nejjednodušší sběr může být prováděn pomocí plastových pytlů, které občanům obce zdarma nebo za úplatu dodávají a ty je plné odkládají před dům nebo ke kontejnerům na sběrná místa. Pytlový sběr umožňuje zejména v menších obcích také zavedení jistého motivačního systému na úrovni domácností. Občané po jistém množství tohoto odevzdaného odpadu získávají různé slevy na poplatcích nebo další bonusy od obce.
Tento systém je ve zkušebním provozu v Ostopovicích, Chelčicích, Novém Boru a v dalších sídlech. Odvoz pytlů by měl probíhat v letním období alespoň dvakrát týdně, svou roli zde sehrává nejen estetické hledisko, ale i hygiena (problémy se zápachem či případné protržení pytlů kočkami či hlodavci apod.). Přes všechny tyto nedostatky je výtěžnost a čistota takto získaného odpadu natolik vysoká, že se v praxi používá v řadě států Evropské unie, například v Belgii a Nizozemsku. Na nejvyšší úrovni je sběr biologicky rozložitelného komunálního odpadu do sběrných nádob umístěných v každé domácnosti nebo živnosti. Jde obvykle o plastové nádoby o objemu 70 až 240 litrů, které svážejí zvláštní sběrná vozidla. U tohoto systému, který je estetický, jednoduchý a hygienicky příznivý, jsou vyřešeny veškeré technologie. Z ekonomického pohledu jde však o nejnákladnější způsob tříděného sběru tohoto odpadu. Drahé jsou jak nádoby, taktéž speciální vozidlo. Pouze samotný svoz je nákladově srovnatelný s pytlovým sběrem. Tento systém se využívá v řadě míst zemí EU, v ČR pak v ověřovacím provozu v Tišnově, Šumperku a v několika dalších sídlech.

Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů