Čtvrtek, 28. března 2024

Sedlčany plánují postavit kompostárnu za 44 milionů korun

Sedlčany plánují postavit kompostárnu za 44 milionů korun

Sedlčany připravují stavbu kompostárny v areálu bývalé skládky v Kosově Hoře. Zpracovávat by měla biologický odpad z města a okolí. Náklady na její vybudování jsou 44 milionů korun. Státní fond životního prostředí na to přislíbil dát dotaci z evropských fondů 18 milionů korun, řekl ČTK místostarosta Miroslav Hölzel.
Otázkou podle něj je ale to, zda se městu podaří sehnat zbývajících 26 milionů korun, aniž by to zatížilo městský rozpočet. Jednou z možností je například založit samostatnou příspěvkovou organizaci nebo společnost, která by zajistila financování celé akce.
Kompostárna by měla zpracovávat biologický odpad ze zemědělských podniků, městských jatek i veřejné zeleně. Ročně by vyrobila až 10.000 tun kompostu. Mohl by se využít ve dvou městských centrálních zdrojích k ohřevu teplé užitkové vody nebo přitápění. Ušetřily by se tím náklady na plyn.
Pokud se podaří vyřešit dofinancování celého projektu, mohla by stavba kompostárny začít ještě letos. Skončit by pak měla příští rok.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů