Čtvrtek, 28. března 2024

V Hlučíně budou kompostovat biologicky rozložitelný odpad, uleví tím skládkám

V Hlučíně budou kompostovat biologicky rozložitelný odpad, uleví tím skládkám

Po loňském ohlasu bezplatného kompostování bioodpadu zejména ze zahrad bude Hlučín také letos nabízet obyvatelům města likvidaci bioodpadu zdarma.

"Lidé s trvalým pobytem na území města mohou bezplatně odkládat biologicky rozložitelný odpad v kompostárně firmy Gras Servis Tomáše Hájovského na Jasénkách," uvedla mluvčí města Lada Dobrovolná. Město má s firmou na ukládání odpadu svých obyvatel smlouvu.

Službu mohou vedle Hlučínských využívat také obyvatelé Bobrovníků a Darkoviček. Při příjezdu do areálu kompostárny musí ale všichni, kteří chtějí odevzdat odpad bezplatně, prokázat svou totožnost.

Kompostování zdarma pro občany města se podle Dobrovolné setkalo s příznivým ohlasem už v loňském roce. Od května do listopadu lidé odevzdali na 100 tun odpadu z údržby zeleně. Loni navíc město nakoupilo z evropské dotace 334 zahradních kompostérů, které zapůjčilo občanům. Za pět let je na ně převede darovací smlouvou.

"Předpokládáme, že se jak zahradní kompostéry, tak bezplatná možnost odevzdání biologicky rozložitelného odpadu projeví ve výrazně nižším objemu komunálního odpadu, který budeme muset odvést na skládky," uvedla Dobrovolná.

Autor / zdroj: Mediafax

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů