Čtvrtek, 28. března 2024

Ve Šternberku staví kompostárnu, fungovat začne už v létě

Ve Šternberku staví kompostárnu, fungovat začne už v létě

Již letos v létě by měla být uvedena do provozu kompostárna ve Šternberku na Olomoucku. Její výstavba začala v těchto dnech, celkové náklady dosáhnou 13,5 milionu korun. Většinu výdajů pokryje evropská dotace. Město také zájemcům zapůjčí domácí kompostéry, sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Irena Černocká.

Podle ní je vybudování komunitní kompostárny jednou z nejdůležitějších investic ve Šternberku v oblasti životního prostředí v letošním roce. "Kompostárna bude zpracovávat odpad z městské zeleně. Nejde však o skládku zeleného odpadu, ale naopak o zařízení předcházející vzniku odpadu, tedy o přeměnu rostlinných zbytků na kompost," uvedla mluvčí.

V kompostárně bude možno ukládat pouze rostlinné zbytky pocházející ze Šternberka a místních částí vzniklé zejména údržbou veřejných ploch zeleně. Město také nabídne obyvatelům k likvidaci zeleně ze zahrad zapůjčení domácích kompostérů. "K dispozici jich bude celkem 500, každý s objemem 450 litrů. Myslíme si, že o to bude velký zájem. Lidé se nám již hlásí," doplnila mluvčí.

Kompostárna bude umístěna v areálu někdejší skládky komunálního odpadu vedle bývalého tankodromu. Na místě vznikne zpevněná plocha pro manipulaci s odpadem a plochy pro samotné kompostování, hala pro uskladnění mechanizace, boxy na uložení kompostu a objekt pro obsluhu.

Město na kompostárnu z vlastního rozpočtu věnuje 2,5 milionu korun, zbytek nákladů uhradí z dotace z operačního programu Životní prostředí. V souvislosti s výstavbou kompostárny bude postupně rekultivována skládka komunálního odpadu v jejím těsném sousedství.

Ve Šternberku dosud nemají lidé možnost odkládat bio odpad do speciálních kontejnerů. Město pouze nárazově přistavuje velkoobjemové kontejnery například při jarním či podzimním úklidu zahrad.

Kompostárny fungují v regionu například v Hranicích a Lipníku nad Bečvou. Její výstavbu zvažují i v Přerově.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů